Växjös avgående kommunalråd Bo Frank (M) har sedan i somras krävt ett möte om poliskrisen i Kronoberg. På onsdagen träffade han inrikesminister Anders Ygeman. Foto: SVT

Frank om ministermötet: ”Inga konkreta besked”

Publicerad

Kommunalrådet Bo Frank har länge krävt ett möte med regeringen om poliskrisen i Växjö. På onsdagen var det dags. Men resultatet av mötet var föga konkret.

– Det var trevligt och bra möte men vi fick inget konkret löfte om nya poliser till Växjö, säger Bo Frank (M) när SVT Nyheter träffar honom utanför Rosenbad i Stockholm.

Vill se kommunanställda poliser

Under onsdagens möte med inrikesministern framförde Bo Frank krav på fler poliser omgående till Kronoberg, och att möjligheten öppnas för kommunerna att anställa poliser; ett förslag han även framfört tidigare.

– Det är många kommuner idag som diskuterar behovet av kommunala poliser. Inte en kommunalisering av polisen, det vore förödande, men däremot att få anställa poliser kommunalt. Vi kan inte tappa fler poliser, säger Bo Frank.

Ygeman: ”Ingen bra utveckling”

Att det behövs fler poliser är både han och Bo Frank överens om, säger Anders Ygeman efter mötet. Men att kommunerna står som arbetsgivare på orter där polisbristen är särskilt tydlig är däremot inte en lösning som inrikesministern vill se.

– Jag tror inte det är en bra utveckling. Vi hade det innan 1965, men jag vill framför allt att vi ska tillföra fler resurser till polisen, säger Anders Ygeman till SVT.

Regeringen annonserade i höstbudgeten att man utökar resurserna till polisen, något som Anders Ygeman menar redan nu har gett resultat.

–  Vi har ökat budgeten med över 2 miljarder kronor, det har lett till att vi tredubblat intaget av elever på polishögskolan i Växjö. Den satsningen vi gör på nationell nivå måste få resultat också för Växjö och Kronobergsborna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.