Dan Eliasson och Bo Frank. Foto: TT

Efter de hårda orden – nu vill han träffas

Uppdaterad
Publicerad

Bo Frank (M) har krävt rikspolischefen Dan Eliassons avgång. Nu vill kommunalrådet träffa honom personligen. ”Mitt tålamod är slut”, säger Bo Frank.

I går skickade Växjös kommunalråd Bo Frank ett brev till rikspolisstyrelsen.

– Jag är orolig, säger Bo Frank till SVT Nyheter Småland.

Krisen inom polisen

I brevet skriver Bo Frank: ”På grund av den allvarliga polissituationen som råder i Växjö och Kronobergs län, önskar jag ett möte med rikspolischefen samt polisens regionledning snarast.”

Viktigt med personligt möte

Bo Frank vill att han får träffa polisens högsta chefer i ett personligt möte.

– Jag vill träffa dem rent fysiskt och framföra min och medborgarnas oro. Det är för dåligt bemannat. De som ringer slussas mellan olika människor och polisen kan inte komma på stölder och andra brott, säger Bo Frank.

Växjös moderata kommunalråd har tidigare kritiserat polisens riksledning och menar att det i princip råder anarki inom polisen. I samband med att rikspolischefen Dan Eliasson uttalade sig negativt om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson krävde Bo Frank att han skulle avgå.

Manar till lugn

I en intervju i SVT i går sa en av de hösta polischeferna i Sverige, Carin Götblad, att problemen inom polisen beror främst på omorganisationen och att situationen varit extra dålig under sommaren. Hon manade till tålamod.

– Det handlar inte bara om sommaren. Vi i Växjö har tappat 40 polistjänster under 3-4 år, säger Bo Frank. Mitt tålamod är slut.

Bo Frank har tillsammans med C-kollegan Per Schöldberg föreslagit att Växjö ska betala för egna kommunala poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet