Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Markaryd finns närvaroteam som besöker hemmasittande elever Foto: Arkivbild TT och SVT

I Markaryd finns närvaroteam som besöker hemmasittande elever

Uppdaterad
Publicerad

I Markaryd finns sedan två år tillbaka ett särskilt närvaroteam som har jour varje morgon och de är beredda att åka hem till en elev som inte är frånvaroanmäld.

Elever som har hög ogiltig frånvaro från skolan och är borta flera veckor kallas för hemmasittare och det finns många skäl till varför en elev blir kallad så. Det handlar inte om skolkare som inte vill gå till skolan utan om elever som på grund av till exempel mobbning, problem hemma, ångest eller neuropsykiatriska diagnoser inte orkar gå till skolan.

Hemmasittare finns i de flesta kommuner i Kalmar och Kronobergs län, visar SVT Nyheter Smålands kartläggning.

I Markaryd har kommunen nu ett särskilt närvaroteam som har jour varje morgon och de är beredda att åka hem till en elev som är hemma men inte är frånvaroanmäld. Teamet består av en person från skolan, till exempel skolsköterska eller kurator, och en person från socialtjänsten. Tanken är att elevens frånvaro ska upptäckas tidigt.

– Det handlar inte om att vi ska åka ut till en elev med pekpinne. Utan det handlar om att visa för en elev att du är viktig för oss, vi märker att du inte är i skolan. Sedan görs en återkoppling med rektor och man har uppföljningsmöte för att se vad frånvaron beror på, säger Maria Gustavsson, chef för elevhälsan i Markaryds kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemmasittare i Småland

Mer i ämnet