Foto: Kalmar kommun/SVT

Nu ska Fredriksskans saneras – parkeringsplatser försvinner

Uppdaterad
Publicerad

I sommar påbörjas saneringen av området söder om Fredriksskans i Kalmar. Här ska det byggas flera hundra bostäder men först måste området saneras. Tusentals lastbilar kommer passera med förorenade fyllnadsmassor och i slutet av sommaren försvinner parkeringsplatserna i området.

Efter omfattande provtagningar och kartläggning är det nu dags att påbörja arbetet med saneringen av Fredriksskans. I slutet av februari nästa år ska arbetet vara klart. Då ska 35 000 kubikmeter jordmassa ha grävts upp och forslats bort med hjälp av 2500 lastbilslass. Men dessutom måste nästan lika mycket fyllnadsmassa transporteras till platsen.

– Arbetet med saneringen innebär att parkeringsplatserna på södra Fredriksskans försvinner i slutet av sommaren. För att ersätta dessa byggs just nu en ny pendlarparkering på Ängö som står klar till midsommar, säger Peter Borgebäck, projektledare för kommunens arbeten i området.

– När saneringen är klar i februari 2020 kommer exploatörerna att ta över området för sin byggnation. Under två av de nya husen kommer en källare att byggas, där det bland annat ska finns parkeringsplatser.

Farligt avfall

Peter Borgebäck förklarar att det i jordmassorna finns olika halter av ämnen som kan vara farliga för växter, men inte för människor.

– Massorna är dock klassade om farligt avfall. Det är gamla fyllnadsmassor med partikelbundna föroreningar, men de följer inte med vatten och hamnar därför inte heller i grundvattnet. Men massorna måste bort när det ska byggas bostäder i området.

Foto: Kalmar kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer