Fridafors Fritidscenter drev sommarkollo för barn med funktionsnedsättningar utan att ha tillstånd. Foto: SVT

Fridafors fritidscenter lägger ner sin verksamhet

Publicerad

Under flera år har hundratals barn med funktionsnedsättningar beviljats plats på sommarkollo i Fridafors, Tingsryds kommun, trots att verksamheten saknar tillstånd. Nu läggs fritidscentret ner.

Ordföranden för Fridafors fritidscenter har uppgett till Smålandsposten att fritidscentret kommer lägga ner sin verksamhet och att coronapandemin har drabbat föreningen hårt när mycket blivit inställt.

SVT Småland har granskat verksamheten på Fridafors fritidscenter. Flera kommuner har betalat drygt en miljon kronor till den olagliga verksamheten utan att kontrollera om det finns tillstånd för lägerverksamheten.

Startat en utredning

Fridafors fritidcenter är en ideell förening som har arrangerar sommarkollo under flera år. Men för att få ha en verksamhet för barn som omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade krävs det tillstånd från IVO. 

IVO ser allvarligt på det som har hänt. Tillståndet ska bland annat visa att de som bedriver verksamheten har rätt kompetens för att ta hand om barnen. IVO har startat en utredning.

Avfärdar muntligt tillstånd

Tingsryds kommun är en av flera kommuner som återkommande har beviljat plats på kollot. De kände inte till att det saknades tillstånd.

Ansvariga på Fridafors fritidscenter har inte velat ställa upp på en intervju. I ett mejl uppgav de att det finns en muntlig överenskommelse som ger centret rätt att arrangera ungdomsläger för barn med funktionsnedsättningar. IVO avfärdar att ett muntligt tillstånd skulle ha getts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.