Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots att kollots ledning inte ansågs ha tillräcklig kompetens skickades hundratals barn till Fridafors. Titta på klippet för att höra mer. Foto: TT/SVT

Kollo för barn med funktionshinder var olagligt – hölls under flera år

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal barn från södra Sverige med funktionsnedsättningar har under flera år beviljats plats på sommarkollo i Fridafors i Tingsryds kommun – trots att verksamheten saknar tillstånd. Flera kommuner har betalat ut drygt en miljon kronor till den olagliga verksamheten – utan att kontrollera om det fanns tillstånd för lägerverksamheten.

Den ideella föreningen Fridafors Fritidscenter har sedan flera år tillbaka haft sommarkollo för barn med olika funktionshinder. Men för den som bedriver en verksamhet för barn som omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, krävs det ett tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Tillståndet visar bland annat att verksamheten har den kompetens som krävs för att möta barn med särskilda behov.

Men att Fridafors Fritidscenter saknar ett sådant tillstånd har flera kommunerna missat att kontrollera.

Inte rätt kompetens

2009 ansökte Fridafors Fritidscenter om tillstånd för att bedriva sommarkollo för barn med funktionsnedsättningar. Länsstyrelsen bedömde då att verksamheten kunde bedrivas utan tillstånd.

Men 2013, när fritidscentret ville utöka sin verksamhet, fick de avslag på alla typer av kollon för barn med funktionsnedsättningar. Anledningen var att ledningen för Fridafors Fritidscenter saknade tillräcklig kompetens för att möta barn med särskilda behov. Den bedömningen gjorde den då ansvariga myndigheten Socialstyrelsen. Sedan dess har Fridafors Fritidscenter inte haft någon laglig rätt att ta emot de här barnen.

Trots det har verksamheten fortsatt att marknadsföra och bedriva lägerverksamhet för barn som har rätt till insatser enligt LSS.

Skattepengar till olaglig verksamhet

Nu är det IVO som tagit över tillsynsansvaret och har valt att starta en utredning.

I den har totalt elva kommuner fått svara på om de beviljat barn en plats på Fridafors sommarkollo och vad de betalat för platserna. Frågan har skickats till Tingsryd, Älmhult, Ljungby, Markaryd, Osby, Hässleholm, Bromölla, Ronneby, Olofström, Karlshamn och Karlskrona.

SVT Nyheter Småland har begärt ut samtliga fakturor från de elva kommunerna från år 2013, då Fridafors Fritidscenter fick avslag på sin tillståndsansökan, fram till och med sommaren 2019.

Det visar sig att kommunerna, genom åren, beviljat sammanlagt ett hundratal barn plats på kollot och att de tillsammans betalat över en miljon kronor till Fridafors Fritidscenter.

Företrädare för fritidscentret har avböjt intervju men säger i mejl till SVT att de uppfattatatt de hade ett muntligt tillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fridafors fritidscenter

Mer i ämnet