Företrädare för Fridafors Fritidscenter skriver i ett mejl att de haft ett muntligt tillstånd att driva sommarkollo för barn med funktionsnedsättningar. Foto: SVT

Påstått muntligt klartecken till sommarläger tillbakavisas

Uppdaterad
Publicerad

Ansvariga för Fridafors Fritidscenter ställer inte upp på en intervju men uppger i ett mejl till SVT Nyheter att det finns en muntlig överenskommelse som ger centret rätt att arrangera ungdomsläger för barn med funktionsnedsättningar.

Ett påstående som tillbakavisas av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

När Fridafors Fritidscenter 2009 kontaktade länsstyrelsen för att kolla om de behövde tillstånd för ha sommarkollon för barn med funktionsnedsättningar blev svaret nej. Något tillstånd behövdes inte eftersom verksamheten endast bedrevs under kortare perioder och inte kontinuerligt.

Fick inte ha sommarkollo

Efter det tog Socialstyrelsen över ansvaret för tillstånd av den här typen. Och när Fridafors fritidscenter 2013 ansökte om att utöka verksamheten blev beslutet från Socialstyrelsen ett annat.

Fridafors fritidscenter

Myndigheten skriver att föreståndaren ”har deltagit vid föreläsningstillfällen men har inte någon mer omfattande utbildning inom området. Med anledning av detta bedömer Socialstyrelsen att tilltänkt föreståndare inte har en lämplig utbildning.”

Socialstyrelsen avslog ansökan om att bedriva verksamhet.

Muntlig överenskommelse

Trots avslaget har lägren fortsatt efter 2013. Det förklarar Fridafors Fritidscenter med att de haft en muntlig överenskommelse med en person på Socialstyrelsen om att få fortsätta ha sommarläger för barn med funktionsnedsättningar.

Fridafors Fritidscenter skriver i sitt mejl att de ”fick uppgifter om att när vi hade endast ett par läger under sommaren så var det inga problem, för då skulle det inte räknas som kontinuerlig verksamhet. Då fortsatte vi att ha endast några veckor under sommaren för det räknades inte som kontinuerligt”

Men att ett muntligt tillstånd skulle ha getts avfärdas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som är den myndighet som idag ansvarar för tillstånd och tillsyn av verksamheter som bedrivs för personer som omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Vi ger inga muntliga beslut hos någon myndighet. Beslutet finns i skriftlig form och ges alltså inte muntligt, säger Ulla Johansson enhetschef på tillståndsavdelningen IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fridafors fritidscenter

Mer i ämnet