Trots att kollots ledning inte ansågs ha tillräcklig kompetens skickades barn till Fridafors. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Fridafors Fritidscenter polisanmäls för olaglig verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Fridafors Fritidscenter har olagligt bedrivit sommarläger för barn som omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det skriver Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i sitt beslut. Samtidigt står det klart att IVO kommer att polisanmäla verksamheten som de menar medvetet låtit bli att komma in med begärda handlingar.

IVO påtalar en rad brister hos Fridafors Fritidscenter. Verksamheten har bedrivits utan tillstånd på uppdrag av minst elva kommuner. Fridafors Fritidscenter har fortsatt att bedriva sommarkollon för barn med särskilda behov trots att IVO informerat om att det är otillåtet utan tillstånd från IVO.

Fridafors Fritidscenter har heller inte på begäran från IVO inkommit med uppgifter och handlingar avseende om verksamheten utför insatser till personer med kommunala LSS-beslut.

Fridafors fritidscenter

Kommer att polisanmälas

IVO inledde en tillsyn i november 2018 efter att en fråga inkommit om Fridafors Fritidscenter hade det tillstånd som krävs för att bedriva korttidsvistelse enligt LSS.

Uppgifter har hämtats in från elva kommuner under perioden 2017-2019.

IVO skriver i sitt beslut att myndigheten avser att göra en polisanmälan då Fridafors Fritidscenter bedrivit olaglig verksamhet utan tillstånd.

Berör minst elva kommuner

Sammanlagt har 50 barn och ungdomar vistats på sommarkollo i Fridafors under åren. Barnen har kommit från kommunerna Bromölla, Hässleholm, Karlshamn, Karlskrona, Ljungby, Markaryd, Olofström, Osby, Ronneby, Tingsryd och Älmhult.

Kommunerna har betalat för att ha barnen på sommarkollo i Fridafors och enligt IVO:s utredning har de elva berörda kommunerna sammanlagt dessa år betalat närmare en halv miljon till den olagliga verksamheten.

IVO utesluter inte att det finns fler unga som varit i Fridafors på sommarkollo från andra kommuner.

”Medvetet underlåtit att lämna uppgifter”

Ledningen för Fridafors Fritidscenter uppger för IVO att de har tolkat IVO:s information fel och styrelsen överväger nu att lägga ner Fridafors Fritidscenter.

Trots att IVO påtalat för verksamheten att de behöver ett tillstånd för att bedriva den här typen av insatser så har ingen ansökan kommit in. I juli 2018 kontaktades ledningen i Fridafors men trots det uteblev tillståndsansökan och under sommaren 2019 fortsatte barn som omfattas av LSS att komma på sommarkollo i Fridafors.

IVO bedömer därför att Fridafors Fritidscenter medvetet underlåtit att lämna begärda uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fridafors fritidscenter

Mer i ämnet