• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Cecilia Weikens reagerade på föreståndarens svar när hon ringde för att höra sig för om lägret. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Mamman: ”Han hade ingen aning om vad han sysslade med”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog inte lång stund för Cecilia Weikens i Osby att komma fram till att mannen hon talade med inte visste särskilt mycket om barn med funktionsnedsättning. Ändå var han föreståndare för ett sommarkollo för just den gruppen barn.

– Jag kände att han varken hade kunskap eller intresse, säger hon. 

När Cecilia Weikens dotter fick plats på sommarkollot kontaktade familjen Fridafors fritidscenter. Dottern har autism och är mer beroende än andra av stabilitet och trygghet.

Tackade nej

Cecilia Weikens ringde föreståndaren för att ta reda på hur kollot var rustat för att ta emot dottern. Svaren hon fick överraskade ordentligt.

Fridafors fritidscenter

– Jag kände att han inte visste vad han sysslade med. När jag frågade om “lågaffektivt bemötande”, som är helt centralt, visste han inte vad det var. Han kunde ingenting av det jag frågade om.  

Familjen tackade nej till platsen och åkte aldrig till Fridafors sommarkollo. Men många andra barn med funktionsnedsättningar från Blekinge har varit där.

Kritisk till kontrollen

Cecilia Weikens säger att kollot säkert kan funka för en del barn, men hon tycker det är skrämmande att kommunerna haft så dålig kontroll på de verksamheter de skickar barn till.  

– Det är ju jättedåligt, minst sagt, säger hon. De borde upptäckt att det inte fanns tillstånd.

Företrädare för fritidscentret har avböjt intervju men säger i mejl till SVT att de uppfattat att de hade ett muntligt tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fridafors fritidscenter

Mer i ämnet