• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Trots att kollots ledning inte ansågs ha tillräcklig kompetens skickades hundratals barn till Fridafors. Titta på klippet för att höra mer. Foto: TT/SVT

Kollo för Blekingebarn utan tillsyn och tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Fridafors fritidscenter har i flera år tagit emot barn med funktionshinder från bland annat Blekinge.

Trots att centret nekats tillstånd för verksamheten.

Nu överväger Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en polisanmälan.

Fridafors fritidscenter ligger idylliskt vid Mörrumsån, mitt emellan Småland och Blekinge. Centret ordnar kanotutflykter och möhippor.

På somrarna har de kollo för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Men för att anordna det, behöver man både tillstånd och specialkunskaper.

Fridafors fritidscenter

Fick avslag på ansökan

Fritidscentret sökte tillstånd 2013, men fick avslag eftersom de ansågs sakna kompetens på området.

Ändå fortsatte centret att emot barn med funktionsnedsättning. Enligt SVTs granskning har barn och ungdomar från alla Blekingekommuner utom Sölvesborg varit på Fridafors under åren.

Överväger polisanmälan

Verksamheten granskas just nu av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som överväger att polisanmäla. 

– Man måste ha kompetens för det man ska göra. Annars kan det bli allvarliga konsekvenser för de personer som vistas där, säger Lennart Wennberg, inspektör på IVO.

Företrädare för fritidscentret har avböjt intervju men säger i mejl till SVT att de uppfattat att de hade ett muntligt tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fridafors fritidscenter

Mer i ämnet