Peter Winqwist poserar stolt framför sitt Piper PA-28 Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Frivillig flygövning för att kunna hjälpa till vid kriser

Publicerad

Start och landningsbanorna vid Oskarshamns flygplats blev under fredagen objekt för flygövning.

På fredagen hade Frivilliga flygkåren samlat alla åtta piloter från kårens flyginsatstrupp i Kalmar län.  På agendan stod en heldag med övningar för att kunna vara behjälpliga vid allehanda nödsituationer.

TV: Se när flygkåren letar efter försvunna personer från luften

– Idag övar vi eftersök av person både till havs och på land. Men också på kraftledningskontroller och övervakning av vägar och järnvägar, säger Peter Winqwist, gruppchef för flyginsatsgruppen.

En del av totalförsvaret

Frivilliga flygkåren genomför regelbundna övningar. Kåren övar för att vara behjälpliga vid bland annat olyckor, skogsbränder, översvämningar eller andra allvarliga händelser.

– Det här jätteviktigt för att samhället ska kunna skaffa sig en lägesbild vid en eventuell kris.

Kåren är en del av Totalförsvaret men verkar i både civila som militära. Sammanlagt består Frivilliga flygkåren av cirka 2400 medlemmar runt om i landet.

– Det är sjukt kul att flyga bara för nöje. Men här känns det extra kul eftersom vi gör en insats. Vädret är med oss också, säger Peter Winqwist.

De flygplan som flögs vid övningen i Oskarshamn var av typen Cessna 172 och Piper PA-28.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer