Det var den här containern som tömdes på innehåll av fyverkeritårtor. Foto: Jan-Eric Lundberg/HENRIK MONTGOMERY / TT

Polisen kallar till extrainsatt möte efter stöld av fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

En container fullastad med fyrverkeripjäser av typen bombrör och tårtor stals under natten mot julafton utanför Harald Nyborgs butikslokaler i Växjö. Nu har polisen kallat till extrainsatt möte med kommunen.

Det var under eftermiddagen på juldagen som en anställd på företaget skulle titta till de containrar som innehåller fyrverkeripjäser. Då upptäckte han att låset var uppskuret på en container och var tömd på sitt innehåll.

– Några av containrarna var larmade, men just den här som innehöll fyrverkeritårtor var inte det. Vi har säkrat en del tekniska spår på platsen, säger Alexander Gustafsson som är jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Liknande incident tidigare

Polisen har misstankar om att fyrverkerierna har stulits för att sälja vidare eller att de kommer användas för att ställa till med problem för polisen och allmänheten.

Det har tidigare inträffat en liknande incident i Växjö under 2015 då det stals fyrverkerier från containrar till ett värde av 150.000 kronor som senare användes för att skjuta mot polisen. Under förra året extrabevakade polisen de butiker som sålde fyrverkerier.

Ökade insatser

I år har bevakningen och insatserna trappats upp ännu mer. Polisen har tillsammans med fältarbetare, kommunen, räddningstjänsten och ett vaktbolag satt upp riktlinjer för hur stölder av fyrverkerier ska kunna undvikas.

– Vi har haft möten med försäljare av fyrverkerier och berättat vilka allvarliga konsekvenser det kan få om fyrverkerier hamnar i orätta händer, dessvärre följde inte försäljaren våra rekommendationer om att alla containrar skulle larmas, säger Scott Goodwin vid polisen i Växjö.

Upprörda känslor

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som stiftar lagar om hantering samt försäljning av fyrverkerier. Kommunen är den part som sköter själva tillsynen. Nu har polisen kallat till ett extrainsatt möte efter stölden.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, vi hoppas att ingen blåljuspersonal kommer att bli skadad av fyrverkerier framöver. Jag är riktigt förbannad över det som hänt, säger Scott Goodwin.

Polisen vädjar nu till allmänheten om tips som kan leda till att gärningspersonerna kan gripas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.