Polisens presschef Robert Loeffel varnar för bedragare Foto: TT/SVT

Äldre bestulna på miljonbelopp – ny våg av nätbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

På mycket kort tid har fyra äldre personer hemmahörande i Oskarshamns kommun drabbats av nätbedrägerier. De har blivit bestulna på 1 560 000 kronor och polisen varnar för en ny våg av nätbedrägerier.

Sedan i lördags har fyra anmälningar om nätbedrägerier (eller whising) kommit in till polisen. De drabbade är fyra äldre personer mellan 70- och 90-års åldern i Oskarshamns kommun. Ett bedrägeriförsök har också rapporterats från Vimmerby.

– Det verkar som bedragarna ringer till äldre i de här kommunerna just nu. Bedragarna sitter ofta i storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg men begår brott över hela landet, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Polisen tror att den här typen av brottslighet lyckas komma åt mellan 8-10 miljoner kronor i månaden i Sverige. I Oskarhamn lyckades de lura äldre på sammanlagt 1 560 000 kronor på bara fyra dagar.

– Det är väldigt mycket pengar och nu gäller det akut varning i området, säger Robert Loeffel.

Bedragarna ringer upp och presenterar sig som banktjänstemän som vill hjälpa till i något ärende. De ber personen att identifiera sig med hjälp av Bank-ID och kan på så sätt komma åt pengarna på bankkontot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.