Åsa Strandberg blev av med den fasta telefonin för fyra år sedan. Sedan dess har familjeföretaget tampats med att få en pålitlig mobilsignal. Foto: Agneta Gustavsson / SVT

Fyra år utan fast telefoni – problemen kvarstår

Uppdaterad
Publicerad
För fyra år sedan klippte Telia den fasta telefonin i Kalvefall i Östergötland, bara några mil från Västervik. Här har boende fått lösa den dåliga mobiltäckningen själva.

– Vi fick ett brev där det stod att nästa vecka klipper vi ledningen. Vi hade inte fått information om vad som skulle fungera, och så klippte de och där stod vi och kunde inte nå omvärlden. Vi fick åka ner till byn och sitta utanför affären och ringa, säger Åsa Strandberg.

Företaget blev lidande

På gården i Kalvefall, några mil från gränsen till Västervik, bedriver Åsa och familjen turistverksamhet med islandshästar, vandrarhem och restaurang. Här monterade Telia ned sitt fasta telefonnät redan för fyra år sedan – det man nu ska göra på ett stort antal platser i Västerviks kommun.

Sedan de fasta telefonin försvann har familjen i Kalvefall fört en envis kamp mot operatörer, myndigheter och Post- och telestyrelsen. Familjeföretaget höll på att gå omkull eftersom kunderna helt enkelt inte kunde komma i kontakt med dem. Mobilsignalen på gården är fortfarande för dålig.

”Billigare att flytta huset”

– Vi lyckades till slut få tag i en antennkunnig kille som räknade ut att om vi satte en mast på vårt ridhus på mellan 12 och 18 meter så borde vi kunna få direktkontakt med masten i Kisa och därifrån länka ner till huset. Jag frågade vad det skulle kosta och då sa han ”Ja, det blir det nog billigare att flytta huset”, säger Åsas man Olle Forsell..

Nu efter några år har familjen själv bekostat en satellitmottagare som ger internet och telefon inne i huset. Men mobilen funkar fortfarande inte ute på gården.

– Det underliga är att mobilen fungerade på landsbygden i Norge och överallt på Island. Men nä, vi är nog inte lönsamma, säger Olle Forsell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fasta telenätet klipps

Mer i ämnet