Kicki och Per Olsson är mycket tveksamma till att den mobila lösningen ska fungera. Foto: Agneta Gustavsson

Stort missnöje över mobil hemtelefoni i Loftahammar

Uppdaterad
Publicerad
Den första maj i år försvann det fasta telefonnätet i en tredjedel av Västerviks kommun. Inför att kopparledningarna skulle klippas av var oron stor och det blev ungefär som man befarat.

Lantbrukarna Kicki och Per Olsson på Vinö utanför Loftahammar var några av dem som var oroliga när Telia monterade ner kopparnätet på 32 platser runt om i Västerviks kommun och ersatte det med mobil hemtelefoni. 

Läs också: Stor oro kring mobil lösning

– Vi överlevde men det blev en försämring, säger Kicki Olsson när jag når henne på mobiltelefonen och hon fortsätter:

– Ofta är det så att man hör sig själv och det ekar. Kopparnätet var bättre, så enkelt är det.

Problem att ringa grannar

Problemen uppstår ofta när hon pratar i telefon med grannar som har samma mast och det har även Per Andersson som bor på gården Velendebo Gård utanför Loftahammar märkt av.

– Först och främst blev samtalskvalitén extremt dålig när man ringer till hus som ligger nära. Då kan systemet bryta ihop och börja tuta. Då är det bara att lägga på. Jämfört med en vanlig mobiltelefon så är det uselt när det gäller samtalskvalitén.

Ännu sämre på sommaren

Per berättar också att det är stor skillnad sommartid. När alla sommargäster kommer till Loftahammartrakten fungerar det ännu sämre.

– Vintertid är vi ungefär 2000 som bor här i Loftahammar men sommartid är det mellan tjugo- och tjugofemtusen. Det är inte konstigt att det blir trångt i masterna då.

Svajigt internet

Även bredbandet som sitter i samma burk som den fasta mobila telefonen är väldigt svajigt enligt Per Andersson. Tidigare hade de ett långsamt ADSL via kopparledningen som bara gav 6 Mbit/s, men det fungerade ändå bättre.

– När vi mäter hastigheten på det mobila nätet ligger det på mellan 5 till 15 Mbit/s, men eftersom det är så svajigt så märker man inte av den hastigheten.  Ibland fungerar det utmärkt och ibland är det helt nedsläckt. Det är inget hållbart alternativ, så jag ser det som en nödlösning.  

Per Andersson hoppas nu verkligen på att de ska få fiber och har lämnat in en intresseanmälan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fasta telenätet klipps

Mer i ämnet