Professor Bo Källsner säger att ritningarna nu måste gås igenom i sökandet kring vad som gått fel vid det stora raset i Växjö. Foto: SVT

Expertens krav efter raset: ”Gå igenom alla ritningar”

Publicerad

Var det ett grundläggande fel i ritningarna som orsakade det stora raset i Växjö? Eller handlar det om ett dåligt utfört arbete? Enligt professor Bo Källsner är det nu viktigt att gå till botten med det som hänt.

– För mig är det här ett väldigt ovanligt ras. Jag har inte sett något liknande tidigare, säger professor Bo Källsner om raset i ett precis nybyggt bostadsområde i Växjö.

– Vid andra tillfällen då det inträffat ras där betong varit inblandat har det oftast handlat om ras som inträffat i samband med att man håller på och gjuter. Formar kan till exempel ge vika. Men det är väldigt ovanligt med sådana här ras i efterhand, när betongen väl är på plats.

Bo Källsner är seniorprofessor på institutionen för byggteknik vid Linnéuniversitetet.

Vad ska de inblandade kring raset göra nu tycker du?

– De måste gå igenom ritningarna kring konstruktionen för att ta reda på om det finns ett fel i konstruktionen, eller om det rör sig om ett fel i utförandet, säger Bo Källsner.

Feltänk eller dåligt utfört arbete

Bo Källsner har inte själv varit på plats vid raset men utifrån de bilder som finns trycker han nu alltså på att det är viktigt att ta reda på var i kedjan det gått fel.

Är det de som ligger bakom konstruktionen som gjort fel? De kan ha dimensionerat fel, helt enkelt räknat fel när de gjort ritningarna. Eller är det istället är de som utfört arbetet som gjort fel.

Det som rasat är en stensatt innergård som också utgjorde taket till ett underjordiskt garage. Precis intill det som rasat står flervåningshus med lägeneheter.

Finns det något risk för att även husen skulle kunna påverkas?

– Jag har som sagt inte själv varit på plats men jag har svårt att tro att husen skulle kunna påverkas. Jag tror att husen står på en egen separat grund. Husens konstruktioner är nog inte kopplade till den konstruktion som nu rasat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Innergård kollapsade i Växjö

Mer i ämnet