Foto: TT/SVT

Klen konstruktion låg bakom takras i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Det stora raset vid en innergård på Södra Järnvägsgatan i Växjö i december berodde på underdimensionerad konstruktion. Det visar Peabs internutredning som nu har lämnats till Arbetsmiljöverket.

Det var i början av december som innergården vid ett nybyggt bostadsområde på Södra Järnvägsgatan i Växjö rasade ner i ett underliggande parkeringsgarage.

Nu har Peab, som ansvarade över bygget, utrett orsaken till att bjälklaget på innergården gav vika. Raset berodde på en för klen konstruktion, där man inte räknat med rätt laster för vad bjälklagret klarar av.

Innergård kollapsade i Växjö

– Både den interna och externa utredningen visar på att grundorsaken är att infästningen mot befintlig betongvägg var för klent dimensionerad utifrån den belastning som innergården kan utsättas för, säger Peabs arbetsmiljöchef Urban Alm till SVT Nyheter Småland.

”Lär av det inträffade”

Ingen person skadades under olyckan, trots att en montör befann sig i garaget precis innan taket rasade. Peab som ser allvarligt på händelsen har gått ut med ett säkerhetsmeddelande till samtliga ansvariga chefer.

– Bland annat dubbelkontrollerar vi att vi inte har den här typen av underdimensionerad konstruktion på andra ställen. Det handlar om att lära av det inträffade för att förhindra att det upprepas, säger Urban Alm.

Skadorna på innergården har åtgärdats och Peab har gjort förstärkningar på grundkonstruktionen. Inflyttningen i bostadshusen skedde som planerat i början av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Innergård kollapsade i Växjö

Mer i ämnet