Innergården som också var bjälklag över ett garage rasade ihop. Foto: Anne Torvinen/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Innergård kollapsade i nybyggt bostadsområde

Publicerad

Taket till ett nybyggt garage på Södra Järnvägsgatan i centrala Växjö rasade in vid 11-tiden på förmiddagen. Ingen person kom till skada.

Platsen är en byggarbetsplats. Garaget ligger under en stensatt innegård, så det var marken på själva innergården som gav vika och rasade. I garaget var en kille på plats.

– Men han stod i en annan del av källaren. Och han kunde berätta att han var ensam i garaget när han kom upp, berättar Hans Fransson, insatsledare på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten spärrade av runt hela huset inledningsvis.

– Vi visste inte om huset ovanför garaget var påverkat av raset. Så Södra Järnvägsgatan och Drottninggatan spärrades av. Men konstruktörerna tog beslutet att det inte påverkades, huset står på egna bärverk, säger Hans Fransson.

Tar hand om personalen

Peab som bygger på platsen har nu tagit över alla avspärrningar och ansvaret för situationen. Tillbudet är anmält till Arbetsmiljöverket.

– Det är ett bjälklag på innegården som gett vika. Vi vet inte varför ännu. Det vi gör nu är att vi säkerställer byggnaden och tar hand om de berörda i personalen, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Peab.

Peab kommer också att starta en internutredning för att ta reda på orsakerna till raset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Innergård kollapsade i Växjö

Mer i ämnet