Foto: SVT och privat.

”Vardagsmat med stressiga byggarbetsplatser”

Publicerad

I förra veckan kollapsade innergården på ett nybygge i Växjö. Händelsen gör att Byggnads Småland-Blekinge nu varnar för stressen på byggarbetsplatserna i sydostsverige.

Orsaken till händelsen förra veckan då en innergård, som också är ett garagetak, föll ihop är ännu inte klarlagd.

Både Peab som är huvudentreprenör, Arbetsmiljöverket och polisen ska nu utreda olyckan i Växjö.

Innergård kollapsade i Växjö

Och Byggnads Småland-Blekinge poängterar att man måste invänta utredningarna om den specifika i händelsen i Växjö i förra veckan.

– Det har dock skett ett antal olyckor de senaste åren på byggarbetsplatser och det är vardagsmat att det är mycket stressigt på byggarbetsplatserna, säger Kent Unbeck på Byggnads Småland-Bleking.

– Det ska inte kosta för mycket helt enkelt och det gäller att leverera till slutdatum. Det finns en uppgivenhet i den här frågan, säger Kent Unbeck på Byggnads Småland-Blekinge.

Tidsplaner ruckas inte

Byggnads förklarar bland annat olyckorna med att varje bygge har många underentreprenörer som ska samordnas. Och om ett bygge plötsligt blir mer komplicerat ska tidsplanen ändå inte ruckas.

– Kommunikationen brister, hur håller man ihop bygget egentligen och hur tar man hand om varandra? säger Kent Unbeck.

Han pekar också på det faktum att många byggföretag har personal som inte talar svenska.

– Språkförbistringen ställer ännu större krav på samordning och arbetsmiljöarbete, menar Kent Unbeck.

Utbildning

Byggnads satsar mer än någonsin på att utbilda och informera sina huvudskyddsombud på byggarbetsplatserna.

– Men det gäller ändå att arbetsgivaren och alla andra på bygget drar åt samma håll. Det är viktigt att vara överens om vad som gäller i branschen, säger Kent Unbeck Byggnads Småland-Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Innergård kollapsade i Växjö

Mer i ämnet