Initiativet ”Ge och ta” har fått positiv respons. Nu funderar Älmhultsbostäder på att fortsätta med det. Foto: TT

Ge och ta möbler från Älmhults hyresrätter

Publicerad

Projektet ”Ge och ta” startade i december förra året. Det innebär att hyresgäster i Älmhult ska kunna lämna och ta saker ur hyreshusens källarlokaler. Efter nästan ett år har projektet blivit positivt bemött, trots risken för nedskräpning.

Enligt allmännyttiga Älmhultsbostäder har möjligheten att kunna lämna ifrån sig och ta saker från källarutrymmena blivit så pass gott mottagen att de överväger behålla lösningen. I nuläget kommer initiativet bara att pågå till årsskiftet, innan det utvärderas.

– Troligtvis blir detta permanent. Det är bra att kunna bli av med och hämta saker. Vi har valt modellen att fastighetsskötare tittar igenom lokalerna ofta. Om det då visar sig att det finns trasiga saker där plockas de bort, säger Tore Vestergård som är VD på Älmhultsbostäder.

Kan bli stökigt

Risken för att det blir för mycket saker i lokalerna finns fortfarande, trots kontinuerlig kontroll av lokalerna. Detta då det är svårt att veta vilka som lämnar. Inte bara de som bor i området kan ha sina saker där.

– Vi förutsätter att majoriteten av de som lämnar saker är hyresgäster, men vi har inte koll på det, säger Tore Vestergård.

Själva anledningen till varför Älmhultsbostäder inte väljer att informera om återvinningscentraler framför sina egna lokaler, handlar om avstånd.

– Våra hyresgäster vill ha närhet när de ska göra sig av med sina möbler. Även om utrymmet inte är till för stora föremål utan mindre prylar ser vi detta som den smidigaste lösningen, säger Tore Vestergård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.