Vädret har gjort det tufft för getingarna i år. Foto: TT

Getingsommaren som kom av sig

Publicerad

I början av sommaren var det mycket som talade för att det skulle bli många getingar i år. Men prognosen slog fel, enligt Anticimex kan det bero på det torra och varma försommarvädret som vi har haft.

Enligt tidigare statistik om att det brukar vara mycket getingar vartannat år pekade allt mot att 2018 skulle bli ett år med mycket getingar.

– Vi hade förberett oss med extra personal och köpt in mer materiel. Det säger Glenn Gustavsson vid Anticimex i Växjö.

Kan bero på den rekordvarma försommaren

Det brukar vara mycket getingar vartannat år – det visar tidigare statistik. Senast det inträffade var i juni år 2016. Förklaringen kan vara att maj månad har varit både torr och varm, och då blir det svårt för getingarna att hitta både föda och vätska.

Ett svalare väder gynnar getingarna

– Getingar är rovdjur och de äter myggor och flugor. Och finns det mindre av dem så tar det längre tid för samhällena att komma igång. Är det optimala förhållanden med lite svalare väder och någon skur påverkar det getingarna så att samhällena kommer igång mycket fortare säger Glenn Gustavsson.

Men Glenn menar även att det här kan ändra sig fort för redan i dag har företagets växel i Växjö varit hårt belastad av människor som nu efter midsommar behöver hjälp med att avlägsna getingbon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.