Glasmästaren Metodi Filipov på plats i i det nedlagda glasbruket i Åfors. Foto: Karl Nilsson

Glasmästaren från Åfors minns Hydman Vallien: ”Vi blev som en familj”

Uppdaterad
Publicerad

Glasmästaren Metodi Filipov jobbade 43 år med paret Vallien på glasbruket i Åfors. Han var med och tillverkade flera av Ulrica Hydman Valliens kända glaskonstverk och minns henne som en varm person.

Metodi Filipov nåddes av nyheten om Ulrika Hydman Vallien bortgång under onsdagen.

– Det är väldigt sorligt, men jag kommer ha många fina minnen från vår tid i Åfors, säger han till SVT Nyheter Småland.   

Ulrica Hydman Vallien 1938-2018

Jobbade ihop i 43 år

Metodi Filipov kom till Sverige från Makedonien som 19-åring och hade då ingen erfarenhet alls av glashantverk. Första kontakten med yrket blev i Kosta och 1972 kom han till glasbruket i Åfors där han träffade Ulrica Hydman Vallien.

– Jag fick lära mig allt från grunden. När de andra hade rast så tränade jag istället. Både Ulrica och Bertil var underbara människor och vi blev som en familj och umgicks mycket på fritiden, berättar Metodi Filipov.

I dag är han nybliven pensionär och det blev 43 år på glasbruket i Åfors. Som glasmästare var han med och tillverkade flera av Ulrica Hydman Valliens kända glasverk.

– Hon kunde vara krävande ibland men var en väldigt varm och fin person. Vad hon har betytt för industrin med konstglas är svårt att sätta ord på, säger Metodi Filipov. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulrica Hydman Vallien 1938-2018

Mer i ämnet