Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Larsson Ek berättar att det blir för dyrt att fortsätta köra ut tidningar till alla hushåll på landsbygden, därför måste budens rutter göras om. Foto: TT/SVT

Gota media: ”Vi förlorar pengar varje gång vi delar ut en tidning”

Publicerad

Gota media gör om sina tidningsbuds rutter på landsbygden, ett nödvändigt ont menar marknadsområdeschefen för Kalmar län.
– Vi förlorar pengar varje gång vi kör ut en tidning till dessa områden, det fungerar inte i längden, säger Mikael Larsson Ek.

Mediekoncernen Gota media, som bland annat har titlarna Barometern, Ölandsbladet och Smålandsposten med flera, ser nu över samtliga buddistrikt i sina områden för att göra tidningsutdelningen mer kostnadseffektiv.

På flera håll innebär effektiviseringen att färre bud ska dela ut tidningen till fler hushåll, vilket resulterar i att vissa prenumeranter på landsbygden i fortsättningen inte längre kommer att få sin tidning levererad till huset.

– Det är dyrt att dela ut tidning, vi måste hitta sätt att spara pengar och det kommer drabba en del abonnenter, berättar Mikael Larsson Ek som är marknadsområdeschef för Gota media i Kalmar län.

Hundratals hushåll på landsbygden berörs

Några av de som berörs är Lisbeth och Kjell Bondesson som bor utanför Bergkvara i Torsås kommun. De kommer från och med april inte längre få sin tidning levererad till tomtgränsen, utan tidningen kommer levereras till en ny tidningslåda placerad femhundra meter bort.

– Avståndet är inte det värsta för oss, för det är många som måste åka fem kilometer till sin nya tidningslåda. Men vi känner oss lite svikna, säger Lisbeth Bondesson.

– Jag förstår dem fullt ut. Det här är heller ingen åtgärd vi vill göra, men vi måste trygga vår journalistik på sikt och då måste vi ta till dessa åtgärder, säger Mikael Larsson Ek.

Tidningslåda, med posten eller digital prenumeration

I Kalmar län går man nu igenom de olika buddistrikten kommun för kommun. Berörda hushåll kommer att informeras  om de olika aternativen.

– Vill man fortsätta läsa papperstidningen så kan man antingen få den med posten. Då kommer den en annan tid på dagen och inte på lördagar. Annars kan man få den till en samlingslåda, då man får ta sig till en ny tidningslåda på en plats längre från hemmet. Sen så har vi våra vanliga digitala alternativ, berättar Mikael Larsson Ek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer