Kjell och Lisbeth Bondesson är två av dem som påverkas när tidningsbudens rutter görs om. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Hundratals blir av med morgontidningen till dörren när rutter görs om

Publicerad

I hundratals hushåll kommer man inte längre kunna läsa tidningen till morgonkaffet. Gota media, med titlar som Barometern och Smålandsposten, och distributören Point logistik gör nu om tidningsbudens rutter.

Sedan antalet prenumeranter på landsbygden minskat har Gota media och det egna distributionsbolaget Point logistik påbörjat ett arbete med att se över tidningsbudens turer runt om i koncernens regioner, däribland i Kalmar och Kronobergs län. Anledningen är att vissa turer inte går ihop ekonomiskt när få tidningar ska delas ut på långa landsbygdsturer.

– Vi känner oss diskriminerade för att vi bor på landsbygden. Vi har sagt upp tidningen i protest, säger Kjell Bondesson.

Både Kalmar och Kronobergs län berörs

Tidningsbudens rutter ses över kommun för kommun, med målet att färre bud ska hinna med större områden. I Kalmar län har Högsby, Emmaboda och Torsås kommun hittills setts över och berörda hushåll i kommunerna har kontaktats.

I Kronobergs län har arbetet precis påbörjats men det planeras även där att genomföras på samma sätt.

– Om man blir berörd av de här förändringarna beror helt och hållet på var man bor, på vissa ställen på landsbygden där det är glest mellan hushållen blir det ekonomiskt ohållbart att fortsätta leverera tidningen med bud till alla hushåll, säger Mikael Larsson Ek, marknadsområdeschef för Kalmar län på Gota media.

De abonnenter som bor utmed någon av de rutter som försvinner kan välja att få tidningen till en samlingsbrevlåda där utdelningen till flera hushåll i området samlas, få den med posten eller att säga upp papperstidningen och fortsättningsvis ta del av innehållet digitalt.

– E-tidningen är inget alternativ för oss och annars kunde vi valt att få tidningen med posten, men då kommer morgontidningen inte hit förrän vid fyra på eftermiddagen, och lördagstidningen kommer på måndagen, säger Lisbeth Bondesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.