• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Såhär såg tillgängligheten ut på Kalmars vaccinationscentral vecka 16 under tisdagsförmiddagen. Många gröna, och därmed lediga tider i bokningskalendern. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gott om lediga vaccinationstider i region Kalmar – dags för 65 plus

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka öppnar två nya vaccinationscentraler i Kalmar län, en i Kalmar och Västervik. Förra veckan släpptes 14 000 bokningsbara tider för vaccination av länets sjuttioplussare. Men än har det inte varit någon rusning till tidsbokningen: Vecka 15 och 16 finns gott om lediga tider kvar.

Vaccinationscentralerna i gamla stadsbiblioteket i Kalmar och i Bryggaren i Västervik öppnar från och med nästa vecka. Senare kommer även en vaccinationscentral öppna i Oskarshamn.

Utöka kapaciteten

Redan förra veckan släppte regionen bokningsbara tider för vaccination i Kalmar och Västervik. När man tar en titt på tillgängligheten är det på tisdagen ännu hela förmiddagar nästa och nästnästa vecka som står som helt obokade – just på dessa vaccinationscentraler.

– Vi är nu på väg att rejält utöka kapaciteten. Vi kommer att få in en större mängd vaccin till länet och med vaccinationscentralerna kommer betydligt fler att kunna vaccineras varje dag, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

På vaccinationscentralerna kan man vaccinera betydligt fler per timme eftersom de stora lokalerna medger att fler kommer in samtidigt utan att det uppstår trängsel.

Få tider på vårdcentraler

Samtidigt ser man att det inte är alla som är intresserade eller har möjlighet att resa in till de större centralerna. Där finns tider i överflöd samtidigt som det på många vårdcentraler på mindre orter, exempelvis Ankarsrum och Nybro, inte finns en enda bokningsbar tid.

– Bor man i inlandskommunerna som Nybro och Emmaboda så ska det gå att boka tider även där. Det kommer tider, säger Marie Ragnarsson.

Kan ställa sig på reservlista

För de som inte kan vänta på att få en tid finns dock en annan möjlighet: Att ställa sig på en reservlista hos sin vårdcentral. Då kontaktas man på kort varsel om doser blivit över, till exempel om någon som bokat tid blivit sjukt eller glömt sin tid.

– Man ska nog inte fysiskt ta sig någonstans och hänga på låset. De tider vi har är de vi har vaccin för. Sen kan det hända saker under en dag, och framåt eftermiddagen kan det finnas tider kvar.

Planen är att i region Kalmar kunna erbjuda bokningsstart även för gruppen födda mellan 1952 och 1956 den här veckan i region Kalmar, som kommer att få ett brev med information i slutet på veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Såhär såg tillgängligheten ut på Kalmars vaccinationscentral vecka 16 under tisdagsförmiddagen. Många gröna, och därmed lediga tider i bokningskalendern. Foto: SVT
Såhär såg tillgängligheten ut på Kalmars vaccinationscentral vecka 16 under tisdagsförmiddagen. Många gröna, och därmed lediga tider i bokningskalendern. Bild på vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.
Såhär såg tillgängligheten ut på Kalmars vaccinationscentral vecka 16 under tisdagsförmiddagen. Många gröna, och därmed lediga tider i bokningskalendern. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT