Från om med tisdag 29 september tillhandahåller Region Kalmar län antikroppstester för allmänheten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Grönt ljus för antikroppstester i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet att Region Kalmar län nu erbjuder invånarna att testa sig för antikroppar mot coronaviruset. Något som har varit tillgängligt för allmänheten i Kronobergs län sedan början på augusti.

Från och med tisdag 29 september kommer Region Kalmar län tillhandahålla antikroppstester för covid-19 till allmänheten.

– Antikroppstest kräver venprovtagning, vilket betyder att vi inte kan be gemene man att göra det själva. Vi var tvungna att trygga systemet så att vi har tillräckligt med personal som kan göra det, samt en god tillgänglighet så att vi kan erbjuda det på alla hälsocentraler i länet, säger säger Andreas Delphin, samordnare vid regionstabens enhet för samordning av hälso- och sjukvård.

Måste boka tid

För att få göra ett antikroppstest krävs det att man bokar tid via 1177.se och testet kommer göras med hjälp av blodprov på någon av länets hälsocentraler.

– Tider kommer att släppas kontinuerligt till de offentliga och privata mottagningarna, så att det ska finnas möjlighet att boka in sig på en lämplig tid, säger Andreas Delphin.

För sjukvårds- och omsorgspersonal som jobbar inom regionen eller i länets kommuner kommer testet vara kostnadsfritt. För den övriga allmänheten kommer det kosta 200 kronor att testa sig för antikroppar mot covid-19. Provsvar fås inom sju dagar.

Testen kommer dubbelanalyseras

Antikroppstesterna har en träffsäkerhet på 99,5 procent, vilket innebär att det finns en risk att proverna visar att falskt positivt. Det vill säga att testet felaktigt visar att en person har antikroppar, trots att hen egentligen inte har det.

Risken för felaktigt prositiva provsvar är något som regionen tidigare uppgett är en bidragande orsak till varför man avvaktat med att införa provtagning för allmänheten.

– Nu minimerar vi felmarginalen med att alla positiva prov kommer att analyseras igen med en annan analysmetod. Det har vi också velat ha på plats innan vi dragit igång, för att få ett så tillförlitligt resultat som möjligt, säger Andreas Delphin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer