Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från och med den 5 augusti görs antikroppstester för allmänheten i Kronoberg

Beskedet: Antikroppstester för allmänheten i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Från och med onsdag den 5 augusti kan allmänheten gå till en vårdcentral för att testa sig för antikroppar mot covid-19.

SVT berättade under söndagen att region Kronoberg nu har kapaciteten för storskalig analys av antikroppar. Och på måndagen kom också beskedet att regionen nu drar igång den allmänna provtagningen.

Testet – som tas genom blodprov – kommer att kosta 200 kronor för  den enskilde individen. För att få ta provet ska du ha varit frisk i minst 14 dagar.

”Risk för högt tryck”

För att få testa sig för antikroppar måste man boka en tid hos en vårdcentral i länet. Regionen uppmanar allmänheten att göra det via 1177 och inte via telefon.

– Helst vill vi att man gör detta via webben. För om man ringer till vårdcentralerna och ska boka sin tid finns det risk att trycket blir för stort och att vi inte kan ta emot alla samtal. En del kommer ändå att försöka ringa och då har vi en speciell telefonkö för just antikroppstesterna, men det bästa för vårdcentralerna är om man bokar sin tid själv för då har vi lättare att ta hand om alla, säger Lena Andersson Nazzal, chef för primärvården i Region Kronoberg.

Alla är välkomna

Det är inte bara Kronobergarna som är välkomna att testa sig.

– Alla är välkomna oavsett var man bor i Sverige. Även personer som är på besök från utlandet kan testa sig hos oss, säger Lena Andersson Nazzal.

Hör Lena Andersson Nazzal berätta om hur du går tillväga för att genomföra ett antikroppstest i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet