Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Verksamhetschefen för klinisk kemi på region Kronoberg, Annika Petersson, berättar att maskinen analyserar mellan 10 000 och 20 000 tester en vanlig vardag. Foto: Tomas Nyström/SVT

Region Kronoberg redo att analysera tusentals antikroppstester

Publicerad
I början av augusti förväntas region Kronoberg kunna erbjuda antikroppstester mot covid-19 för allmänheten. Då tar även regionens kliniska kemiavdelning ansvaret för analyserna av antikroppstesterna och skalar kraftigt upp analyskapaciteten.

Tidigare ansvarade region Kronobergs mikrobiologiska avdelning för att analysera antikroppstester. Men i början av augusti faller alltså ansvaret för analyserna på den kliniska kemiavdelningens axlar – och maskinen som en vanlig vardag analyserar 10 000-20 000 tester.

– Det är en maskin som kan upptäcka antikroppar mot covid-19 i blodet och som har förmåga att analysera flera andra prover också, säger Annika Petersson, verksamhetschef för den kliniska kemiavdelningen i region Kronoberg.

Att den kliniska kemiavdelningen nu tar över ansvaret innebär att kapaciteten att analysera prover för antikroppar mot covid-19 kraftigt ökar.

– De här automatiserade instrumenten som vi har i dag är en förutsättning för att vi ska kunna analysera på bred front, säger Annika Petersson.

”Kan behöva prioritera annat”

Eftersom maskinen genomför alla möjliga antikroppsanalyser, kan analyserna för just covid-19 komma att prioriteras ned för andra analyser av mer akut karaktär.

– Vi genomför andra analyser i den här maskinen också, så de tester som vi kan viga åt antikroppstesterna för covid-19 är beroende av hur mycket annat vi får in och som vi kanske måste prioritera framför antikroppstesterna för covid-19, säger Annika Petersson.

– Men vår bedömning är vi har en mycket hög kapacitet. Vi ska hinna analysera alla de antikroppstester för covid-19 som regionens invånare behöver.

Beroende av personal

Men endast för att analyskapaciteten ökar, i och med att regionen börjar använda sig av analysmaskinen, betyder inte det att den faktiska provkapaciteten når upp till samma nivå. Provkapaciteten är nämligen i stor utsträckning beroende av att det finns personal som kan ta proverna.

– Jag tror att analyskapaciteten är högre än provkapaciteten i nuläget eftersom det är sommartider och verksamheterna har begränsad personalstyrka, säger Annika Petersson.

Region Kronoberg förväntas kunna erbjuda antikroppstester för allmänheten i början av augusti till en kostnad av 200 kronor. Något exakt startdatum för antikroppstesterna är ännu inte bestämt.

I spelaren ovan visar Annika Petersson maskinen som ska analysera antikroppstesterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet