• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT

”Grovt oskicklig” hyrläkare förlorar legitimationen

Uppdaterad
Publicerad

En läkare som hyrts in till vårdcentraler i bland annat Växjö och Uppvidinge kommun förlorar sin läkarlegitimation. Detta efter en granskning av 12 patientfall, där läkaren visat prov på grov oskicklighet.

Det är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som tagit beslutet att dra in den 64-årige läkarens legitimation, efter att ha tagit del av en utredning som Inspektionen för vård och omsorg har gjort.

Jobbade som hyrläkare i Kronoberg

2016 anmäldes läkaren av sin arbetsgivare Region Kronoberg som en patientfara efter att han avslutat ett kortare vikariat som läkare på en vårdcentral i Uppvidinge.

Kollegor hade då upptäckt oegentligheter i journalföringen men även tecken på grovt felaktiga och helt missade diagnoser.

Inspektionen för vård och omsorg, som utredde anmälan har därefter gått igenom 12 patientfall där 64-åringen varit behandlande läkare och funnit att han uppvisat stor kunskapsbrist i flera av sina bedömningar.

Blod i urinen – satte diagnosen ”oro”

Exempelvis valde han att skicka hem en äldre kvinna med blod i urinen, samt smärta i ryggslut och bäcken utan åtgärd. Som diagnos satte läkaren ”oro”.

I ett annat fall hade en ung kvinna ofrivilligt tappat över 10 kilo i vikt och sökte vård, men skickades av läkaren hem med medicin mot migrän.

Samtliga patienter som behandlats av läkaren i Uppvidinge och dessförinnan på en vårdcentral i Växjö har efteråt kontaktats och fått en ny bedömning.

Tyckte jobbet var stressigt

Läkaren själv har till sitt försvar hävdat att jobbet på vårdcentralen varit stressigt och att han därför inte haft tid och möjlighet att göra ordentliga journalanteckningar och heller inte haft någon att fråga om råd. Han hävdar dock att han i flera av fallen gjort en korrekt medicinsk bedömning.

IVO, och nu även HSAN, håller inte med och anser att läkaren visat prov på ”grov oskicklighet”.

Läkaren har bristande medicinska kunskaper samt en oförmåga att identifiera allvarliga symptom hos en patient och sätta in adekvat behandling, och han utgör därmed en ”allvarlig risk för patientsäkerheten”, skriver HSAN i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.