Patrik Mathiasson, befälhavare på Kustbevakningen menar att det är viktigt att vila ut innan man kör hem. Foto: Jörgen Wiklund/TT/Niclas Wimmerberg

Kustbevakningen: ”Ha en chaufför precis som på land”

Publicerad

Sedan den nya strängare sjöfyllerilagen infördes 2010 har sjöfyllan minskat enligt Kustbevakningen, men om du tänker ge dig ut till sjöss under midsommarhelgen är det ändå några saker du bör tänka på.

– Det är viktigt att man har både flytväst och sjökort med sig och att man inte bara förlitar sig på paddan eller mobilen, för det felar. Men har man sjökortet i grunden och en flytväst på sig då klarar man sig, säger Patrik Mathiasson, befälhavare på Kustbevakningen. 

Vädret viktig faktor

Enligt honom påverkar midsommarvädret väldigt mycket hur många det är som ger sig ut under helgen.

– Själva midsommarafton brukar vara väldigt lugn för då brukar folk ha fullt upp med sina festligheter. Däremot dagen efter när man ska hem, då är det viktigt att man väntar så att man är ordentligt utvilad, precis som man gör när man kör på land, säger Patrik Mathiasson.

Kustbevakningen kommer att vara ute och patrullera i Blekinge skärgård under hela helgen. Dels för att se till att folk sköter sig samt för att undsätta de som får behov av det.

– Det rör sig främst om grundstötningar och sjöfylleri, även om det är i en mycket mindre omfattning numera, säger Patrik Mathiasson.

Den nya sjöfyllerillagen

Gränsen för sjöfylleri och grovt sjöfylleri ligger på 0,2 respektive 1,0 promille alkohol i blodet. Samma gränser som för rattfylleri. Lagen innebär också att Kustbevakningen och polisen får göra slumpmässiga nykterhetskontroller till sjöss för att kontrollera nykterheten i svenska vatten.

Trots den nya lagen menar Patrik Mathiasson att det fortfarande händer att folk överskattar sin förmåga att köra, inte minst under midsommardagen.

– Se till att ha en chaufför precis som på land när du kör bil. Då kan man njuta av midsommarhelgen och båtlivet fullt ut.

Sjöfyllerilagen

  • Den nya strängare sjöfyllerilagen infördes 2010 och gäller båtar som är mer än 10 meter långa eller som kan framföras i minst 15 knop. Gränsen för sjöfylleri och grovt sjöfylleri ligger på 0,2 respektive 1,0 promille alkohol i blodet, samma som för rattfylleri.
  • 2017 rapporterade polis och kustbevakning 88 onyktra båtförare. 2010 rapporterades närmare 300.
  • Sjöfylleri kan ge fängelse i högst 6 månader. Grovt sjöfylleri kan ge fängelse i högst 2 år. Den som döms riskerar också i vissa fall att drabbas av indraget körkort.

Källa: Polisen och Kustbevakningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.