Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marcus Holmqvist om den tuffa situationen i Växjö. Foto: Olof Peterson/SVT

Halva personalstyrkan hemma – nya karantänsregler ger hopp

Uppdaterad
Publicerad

Växjö har en mycket ansträngd bemanningssituation just nu. Kommunen har fått pausa flera verksamheter för att säkra upp personal, då vissa verksamheter haft upp till 50 procents frånvaro. Därför följdes gårdagens presskonferens med FHM med mycket stort intresse.

– Vi har haft andra tuffa toppar, men det här nog den tuffaste ur ett bemanningsperspektiv, säger säkerhetschefen Marcus Holmqvist som är del av kommunens krisledningsnämnd.

I vissa delar av Växjö kommun är personalläget mycket ansträngt. För att säkerställa att kommunen klarar av sitt uppdrag har man fått stoppa vissa verksamheter – till exempel har alla fritidsgårdar stängt fram till sportlovet, och fritidspersonalen har flyttat för att kunna hålla skolorna öppna.

Tidigare i veckan vädjade kommunen till föräldrar att hålla sina förskolebarn hemma. Men även måltidsorganisationen och socialpsykiatrin (se längre ner i artikeln)i kommunen är svårt ansträngd.

– Vi följer läget hela tiden. Vissa verksamheter har 50 procents frånvaro, säger Marcus Holmqvist.

Nya regler

Växjö är inte ensamma, runt om i Sverige har samhällsviktiga verksamheter svårt att klara sin bemanning på grund av spridningen av corona och de karantänsregler som gäller. Men i går kom nya regler om familjekarantän – som kortar eller tar bort karantänen för anställda.

– Det är för tidigt att säga hur detta kommer påverka. Vi behöver till nästa vecka att analysera det. Men det är klart går vi från sju till fem dagar så kommer de med lättare symptom snabbare in i vår verksamhet igen.

”Ingen panik”

Nämnden för arbete och välfärd har gått ut till sina brukare med information om att situationen är ansträngd. Enligt ordförande Pernilla Tornéus kan det innebära att vissa personer inte få alla insatser som de har fått beslut om.

– Det är ingen panik nu, det som är akut gör vi, säger hon till SVT.

– Men vissa kan inte få det precis som vanligtvis eftersom personal saknas. Det är viktigt att det inte fortsätter under en längre tid, eftersom de är väldigt beroende av sitt stöd.

De nya karantänsreglerna betyder att personer som vaccinerats med dos tre inte behöver sitta i familjekarantän, vilket kommer hjälpa situationen enligt Pernilla Tornéus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet