Foto: Kaisa Andersson

Han är mycket kritisk till att kommunchefen fick gå

Uppdaterad
Publicerad

När kommunstyrelsen i Uppvidinge under onsdagen röstade för att sparka kommunchefen Linda Jonsson var styrelsens ordförande Åke Carlson (C) en av dem som röstade för att behålla henne. ”Ansvarslöst”, säger han om beslutet att sparka Jonsson.

– Det är en sådan lekstuga, att du aldrig skulle tro mig. Det är ansvarslöst, säger Åke Carlsson (C) när SVT Nyheter Småland når honom i bilen under onsdagseftermiddagen.

Tidigare på dagen har kommunstyrelsen där han sitter som ordförande röstat för att sparka kommunchefen Linda Jonsson. Sju av ledamöterna röstade för att sparka henne. Fyra röstade emot. Åke Carlsson (C) var en av dem som röstade emot.

Turbulensen i Uppvidinge kommun

– Vi som ville ha kvar Linda Jonsson föreslog, tillsammans med henne, istället ett åtgärdspaket för att komma till rätta med kritiken mot henne. Ett åtgärdspaket som skulle löpa under sex månader för att sedan utvärderas, säger Åke Carlson (C).

Kritik mot kommunchefens öppna brev

En av dem som röstade för att sparka Jonsson var Christina Lindqvist (KD) och enligt P4 Kronoberg så menar Christina Lindqvist att skälet till misstroendet bland annat är det öppna brev som Jonsson skrivit med jämna mellanrum, där hon ventilerat egna åsikter. Det är något flera ansett varit ett olämpligt beteende av en kommunchef.

SVT Nyheter Småland har under eftermiddagen sökt Christina Lindqvist och några andra av de sju som röstade för att sparka Linda Jonsson, utan att lyckas nå dem.

Kan bli aktuellt med avgångsvederlag

Enligt Åke Carlsson kommer det antagligen att bli aktuellt med ett avgångsvederlag till Jonsson.

– Ja, jag utgår från det. Det brukar bli fråga om avgångsvederlag på mellan 24 och 36 månadslöner vid den här sortens situationer.

– Vad har Linda Jonsson haft i månadslön?

– Hon har haft 70 000 kronor i månaden, säger Åke Carlson (C).

Det råder ingen tvekan om att han inte gillar det beslut som en majoritet av kollegorna i kommunstyrelsen nu ställt sig bakom.

– Jag förstår inte. Linda Jonsson har varit en duktig chef. Nu kastas kommunen istället ut i kaos.

SVT Nyheter Småland fortsätter att söka efter kommentarer från fler ledamöter av kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i Uppvidinge kommun

Mer i ämnet