Uppvidinge kommun åter utan kommunchef

Uppdaterad
Publicerad

Det var igår vid middagstid som kommunchefen Christer Lindberg underrättade kommunstyrelsens ordförande Åke Carlsson (C) om att han lämnar sin tjänst efter att ha fått kritik av Niklas Jonsson (S), som är vice ordförande. Den politiska oenigheten runt händelsen är total.

Den relativt nytillträdde kommunchefen i Uppvidinge kommun, Christer Lindberg, har efter bara åtta månader lämnat sin tjänst. Detta tillkännager kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Jonsson (S) i ett pressmeddelande på fredagen.

”Oroligheter i ledningen”

Anledningen till att Niklas Jonsson kritiserat kommunchefen ska vara en lång tids turbulens inom kommunledningen i Uppvidinge.

Du nämner oroligheter i ledningen vad är det du menar Lindberg har gjort?

– Jag vill inte gå in på detaljer i ett personalärende men det handlar om oroligheter i ledningen.

Djup politisk oenighet

Kommunalrådet Åke Carlsson (C) är mycket kritisk till hur Niklas Jonsson (S) har agerat:

– Det är väldigt anmärkningsvärt att en vice ordförande skickar hem en hög kommunchef, helt och hållet utan förankring i personalutskott eller kommunstyrelsen , säger han till SVT Nyheter Småland. Han kunde ha väntat med sitt samtal till efter personalutskottets möte som vi hade igår eftermiddag.

Men att Niklas Jonsson själv skulle skickat hem kommunchefen förnekar han bestämt.

”Valde själv att gå hem”

– Han valde själv att gå hem efter han fått reda på mitt bristande förtroende för honom. Jag har inte ens befogenheter att avskeda eller anställa någon på egen hand, säger Jonsson.

Bara på kort tid har det varit fem olika personer på posten som kommunchef i Uppvidinge och nu verkar alltså stolen stå tom igen.

– Det är högst olyckligt. Det är ingen kommun som vill ha det så här, säger Niklas Jonsson (S).

Kommunstyrelsen kommer nu att behandla ärendet på ett extra sammanträde den 10 oktober.

SVT Nyheter Småland har sökt Christer Lindberg utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen i Uppvidinge kommun

Mer i ämnet