Linnéuniversitetsforskaren Yahya Janis forskningsprojekt ”Old and electronic waste glasses as new sources of metals” prisas. Foto: Clary Kroon SVT/Lars Pehrson TT

Han är årets Linnéstipendiat: ”Hög vetenskaplig kvalitet”

Publicerad

Kalmar och Växjös kommuns Linnéstipendium går till forskaren Yahya Jani för hans forskning inom ekologisk hållbar utveckling.

Yahya Janis forskningsprojekt ”Old and electronic waste glasses as new sources of metals” handlar om att återvinna glas och metaller från glas- och elektroniskt avfall. 

– Ett spännande projekt med stark koppling till Småland och glasriket då det här innebär att glasbruksområden kan sitta på värdefulla tillgångar, säger Anna Tenje (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun i ett pressmeddelande. 

Delats ut sedan 2011

Linnéstipendiet är på 500 000 kronor och har delats ut av Kalmar och Växjö kommun sedan 2011. Syftet är att stötta forskningen inom ekologisk utveckling på Linnéuniversitetet. 

Ur motivering till årets stipendiat kan man läsa:  

”Juryn bedömer att forskningsprojektet har hög vetenskaplig kvalitet och hög innovationsgrad med stor potentiell tillämpning inom regionen och globala affärsmöjligheter” 

– Vi i juryn tror att det här forskningsprojektet har stor potentiell tillämpning inom regionen men även globala affärsmöjligheter inom cirkulära ekonomin, säger Christina Fosnes (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Kalmar kommun. 

I klippet ovan hör du Yahya Jani berätta om vad priset betyder för honom.

Juryn bestod av:

Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande Växjö kommun. 

Christina Fosnes, kommunstyrelsens vice ordförande Kalmar kommun.

Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet.

Kristina Altner, enhetschef hållbarhet Södra.

Kjell Axelsson, grundare och styrelsemedlem i Läckeby Water AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.