Nils Grönkvist från Nybro kommun tar över som stiftsfullmäktiseg ordförande

Beslut om ny ordförande skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

65-årige Nils Grönkvist från Nybro kommun föreslås ta över ordförandeskapet i stiftsfullmäktige efter Bruno Edgarsson.

På tisdagskvällen hade Centerpartiets stiftsfullmäktigegrupp ett möte för att diskutera stormen kring uttalanden som stiftfullmäktiges ordförande Bruno Edgarsson gjort om homosexuella.

Mötet landade i att Bruno Edgarsson lämnar sitt uppdrag, vilket lämnar ordförandestolen öppen.

”Känns omtumlande”

På samma möte fick alltså Nils Grönkvist frågan om han ville ta över, något han svarade ja på.

– Det känns omtumlande, men jag har sovit på saken en natt nu och smält det lite. Nu ser jag fram emot det, säger Nils Grönkvist till SVT nyheter Småland.

Nils Grönkvist kommer från Nybro kommun, och har suttit med länge i stiftsfullmäktige. Han har också varit verksam i kommunpolitiken.

Beslut skjuts upp

Centerpartiets fullmäktigegrupp hoppades att Nils Grönkvist skulle väljas formellt av stiftsfullmäktige under mötet på onsdagen Men beslutet har nu skjutits upp till nästa sammanträde i november.

Anledningen är att alla deltagare måste vara överens om att välja en ny ordförande och under mötet ställde sig Dag Sandahl, ledamot i stiftelsefullmäktige från Frimodig kyrka, emot ett nyval.

Det är nu upp till presidiet att avgöra om ledamöterna ska kallas till ett extra fullmäktiesammanträde för att tidigare fatta beslutet. Fram tills dess träder förste vice ordförande, Elsa Jönsson (S), in som ordförande.

Hoppas kunna gå vidare

Nils Grönskvist hoppas nu att partiet kan lägga den senaste veckans debatt bakom sig.

– Nu lägger vi det åt sidan och börjar på nytt.

Var står du själv i frågan kring Pride och homosexuellas rättigheter?

– Jag står där mitt parti står i den frågan, att alla människor ska ha lika värde. Jag blev chockad av Brunos uttalanden, jag kände inte till hans åsikter sen tidigare, säger Nils Grönkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Homokritisk kyrkopolitiker

Mer i ämnet