Homokritisk politiker får vara kvar i partiet

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartisten Bruno Edgarsson från Ljungby får behålla sin plats i partiet. Detta trots att han nyligen gjort uppmärksammade uttalanden om att ”homosexualitet bara är en trend”.

Centerpartiet har varit hårt pressat sedan kyrkopolitikern Bruno Edgarsson uttalat sitt motstånd mot pridefestivaler och även sagt att ”homosexualitet är en trend”. I förra veckan avgick han också som ordförande i stiftsfullmäktige i Växjö stift efter att partiet uppmanat honom till det.

Att han lämnat sina uppdrag som kyrkopolitiker anser man vara tillräckligt från partiets sida. Därför kommer man inte heller ta upp Edgarssons medlemskap för prövning.

I ett pressmeddelande hänvisar styrelsen för Ljungby centerkrets till att det i ett parti måste finnas utrymme för olika åsikter och att det är skillnad på medlemskap och förtroendeuppdrag.

– Det är det beslutet vi har tagit, det är ju så att han har avgått i stiftet så då kan han ju vara kvar i partiet, säger centerpartisten Carina Bengtsson, som är vice ordförande i kommunstyrelsen i Ljungby. I ett parti så måste man ha skillnad på medlemskap och förtroendeuppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Homokritisk kyrkopolitiker

Mer i ämnet