Foto: SVT

Pridekritiska politikerns öde kan avgöras i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkopolitikern Bruno Edgarssons uttalanden om Pride kan leda till att han får lämna sina förtroendeuppdrag i Växjö stift.

Inte ens hans eget parti har lyckats få tag på kyrkopolitikern Bruno Edgarsson (C). Förra veckan väckte hans uttalanden om homosexualitet och Pride stor uppmärksamhet, men sedan dess har Edgarsson lagt locket på.

I morgon ska frågan om hans framtid som förtroendevald i stiftet tas upp i Centerns kyrkogrupp. Men Bruno Edgarsson själv kommer inte att närvara vid mötet.

Kan petas från uppdrag

– Han har själv valt att inte vara med, säger Veine Backenius (C) i nomineringsgruppen för Centerpartiet Växjö stift, som senast hade telefonkontakt med politikern i torsdags.

Om Bruno Edgarsson petas från sina politiska uppdrag i kyrkan återstår att se, men ”möjligheten finns”, säger Veine Backenius. Själv beskriver han Bruno Edgarssons uttalanden som ”allvarliga”.

Debattör: Centern tystar ner

Prästen och debattören Dag Sandahl, som tidigare själv hamnat i blåsväder för sina uttalanden om homosexualitet, skriver i ett blogginlägg att Edgarssons åsikter om Pride delas av många av Centerpartiets förtroendevalda i stiftet – något han menar att partiet nu väljer att tysta ner.

– Det finns de som tycker så inom alla grupper, men det här är ett ställningstagande och som representant för Centerpartiet på en sådan position, då blir det väldigt besvärligt, säger Veine Backenius.

Hur har Edgarssons uttalanden påverkat förtroendet för Centerpartiet i stiftet?

– Det hoppas jag inte blivit påverkat alls, vi har varit fullständigt glasklara med var vi står.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Homokritisk kyrkopolitiker

Mer i ämnet