Foto: TT och SVT

Handlare kräver kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Kameraövervakning utanför butikerna skulle skydda personalen men är svåra att få tillstånd för. Det menar P-O Ohlsson som är ordförande i Handel Oskarshamn.

Hittills i år har åtta butiksrån inträffat i Oskarshamn. För ett av rånen dömdes en man till fängelse. Men resten är än så länge ouppklarade och handlare i Oskarshamn är oroliga.

– Det är klart att det är en olustig känsla. Det är det åttonde rånet i år och det är katastrof. Människor skadas psykiskt och det leder till påfrestningar, säger P-O Ohlsson ordförande i Handel Oskarshamn.

Han får medhåll av kommunalrådet.

– Precis som andra oskarshamnare blir man ju förbannad, säger Peter Wretlund (S).

Möten med polisen

Kommunen hade förra veckan möte med polisen i region syd och lokala polisen.

– Men vad som sades på mötet vill jag inte gå in på, inte mer än att jag tycker det kändes tryggt, säger Peter Wretlund.

Efter att Handel Oskarshamn haft möten vill de intensifiera kontakten med polisen, men också få tillstånd att sätta upp kameror utanför butikerna.

– Vi vill ha kameror utanför butikerna, då kan vi identifiera personerna och ta fast buset. Men vi får inte tillstånd till kameraövervakning av länsstyrelsen för de hänvisar till den personliga integriteten, men för vår arbetsmiljö skulle det vara bra, säger P-O Ohlsson som själv försökt få tillstånd till kameraövervakning men inte lyckats.

Läs mer: rånen i Oskarshamn

Enligt P-O Ohlsson finns det säkerhetssystem som skulle kunna minska risken för rån.

– Att skaffa till exempel slutna kassor är ju bra men det är dyra kostnader och mindre handlare kanske inte har råd med den investeringen. Vi kan alltid be folk betala med kort men det är inte alltid alla kunder vill det och vi måste ju bejaka kunder, säger P-O Ohlsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.