Foto: TT/SVT

De kör rattfulla och utan körkort – gång på gång

Publicerad

De kör rattfulla och utan körkort. Trots att polisen griper dem är de snart ute på vägarna igen. Här är några av återfallsförbrytarna i trafiken som färdas på vägarna i Kronoberg och Kalmar.

Polisen har bra koll på vilka personerna är. De döms kontinuerligt för olika brott men fängelsestraffen blir oftast korta. Enligt polisen rör det sig om ett tiotal personer i Kronoberg och något fler i Kalmar län. 

Här är några exempel på hur det kan se ut.

Man, 45-årsåldern – dömd för rattfylla 34 gånger

Foto: SVT

Avsnitt i belastningsregistret: 37 

Senaste dom: Februari 2019 

  • Grov olovlig körning, 2 tillfällen
  • Rattfylleri, 2 tillfällen
  • Narkotikabrott
  • Ringa narkotikabrott, 2 tillfällen

Påföljd: Skyddstillsyn 

Antal fordon:

Mannen är dömd för olika brott i över tio års tid. Vid 45 tillfällen rör det sig om olovlig körning och vid 34 tillfällen rattfylleri. Påföljderna blir oftast fängelse i några månader.

Man, 35-årsåldern – flera biljakter med polisen

Foto: SVT

Avsnitt i belastningsregistret: 78

Senaste dom: Januari 2019 

  • Försök till misshandel 
  • Vårdslöshet i trafik
  • Grov vårdslöshet i trafik, 2 tillfällen
  • Grov olovlig körning, 5 tillfällen
  • Rattfylleri, 5 tillfällen
  • Ringa narkotikabrott, 4 tillfällen
  • Brott mot knivlagen, 3 tillfällen

Påföljd: Fängelse 8 månader 

Antal fordon: 5 

Mannen har vid upprepade tillfällen hamnat i biljakter med polisen samtidigt som han haft narkotika i blodet. Senast i höstas skedde det vid två tillfällen i Småland. En gång mellan Nybro och Emmaboda och den andra gången mellan Vimmerby och Kisa. I hastigheter på 140 kilometer i timmen körde mannen, narkotikapåverkad, på fel sida vägen.

Mannen är dömd för rattfylleri vid 24 tillfällen. Tio gånger för vårdslöshet i trafik. Fyra gånger är mannen dömd för smitning från olycksplats.

Man, 35-årsåldern – krockade påverkad med mor och son

Foto: SVT

Avsnitt i belastningsregistret: 33

Senaste dom: November 2018 

  • Rattfylleri, 2 tillfällen
  • Grov olovlig körning, 3 tillfällen
  • Ringa narkotikabrott, 2 tillfällen

Påföljd: Fängelse 3 månader 

Antal fordon: 6

Mannen dyker flitigt upp bland de personer som återkommande blir dömda för olika trafikbrott i Kronoberg och Kalmar. Sedan år 2000 har mannen dömts 40 gånger för olovlig körning och 17 gånger för rattfylleri. Det längsta fängelsestraffet han fått är åtta månader.

2014 orsakade han en trafikolycka i Emmaboda kommun när han amfetaminpåverkad missade väjningsplikten och kolliderade med en personbil. I den mötande bilen satt en kvinna och hennes son. Båda klarade sig utan skador.

Mannens version var att han var på väg till ett polisförhör och att någon annan körde bilen. Tingsrätten trodde honom inte.

Så här ser straffen ut för trafikbrott

I dag är straffet för rattfylleri böter eller fängelse i högst sex månader och för grovt rattfylleri fängelse i högst två år.

Rattfylleri kan du dömas för om alkoholkoncentrationen under eller efter färden uppgår till minst 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften.

Grov rattfylleri gör du dig skyldig till om har haft en alkoholkoncentration som uppgått till minst 1,0 promille i blodet eller 0,50 milligram per liter i utandningsluften.

För drograttfylla döms man om man kör ett motordrivet fordon efter att ha intagit narkotika i så stor mängd att det under eller efter färden finns något narkotiskt ämne kvar i blodet. Undantaget är om narkotikan intagits i enlighet med läkares ordination.

Straffet för olovlig körning är böter och för grov olovlig körning fängelse i högst 6 månader.

Om någon vid förande av motordrivet fordon gör sig skyldig till grov oaktsamhet eller visar uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom. Kan personen dömas för grov vårdslöshet i trafik och fängelse i högst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Återfallsförbrytarna på de småländska vägarna

Mer i ämnet