Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
William Haag och Theo Söderström är två av epaförarna som ser fram emot att ha en egen plats att vara på.

3 500 kvadratmeter industrimark – här kan Tingsryds epaungdomar sladda

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången erbjuds nu ungdomar i Tingsryds kommun en plats att vara på med sina epabilar. Den här gången vid industriområdet i Tingsryd. En samlingsplats är något som ungdomarna har efterfrågat och som polis och kommun hoppas ska minska klagomålen från allmänheten.

– Den har eskalerat den här frågan och man har stört sig mer och mer på ungdomarna, säger kommunpolis Kristofer Hultén.

– Vi kan inte bara jaga ungdomarna, det leder inte till en långsiktig lösning, säger kommunpolisen som tillsammans med kommunen lyckats hitta en plats för ungdomarna att vara på.

Ska minska störmoment i centrum

Kommunen har gjort en överenskommelse med en lokal företagare om att hyra fastigheten på industriområdet i Tingsryd, just för att få bort en del av störmomenten av a-traktorer inne i samhället.

– Just en samlingsplats där de vill pröva sina högtalarsystem och gasa med sina bilar kommer förhoppningsvis skapa en mycket bättre bild i samhället, säger Patrik Runesson, säkerhets- och trygghetssamordnare.

I klippet ser du när SVT mötte några ungdomar på den nya platsen.

Eskalering mellan vuxna och unga

Främst har människor klagat på situationen kring Ica i Tingsryd och vid Dackeskolan där många a-traktorer brukar befinna sig. Tidigare har de unga erbjudits platsen vid fiskestugan i Tingsryd. Men efter att den lokalen dömts ut så har problemen eskalerat.

– Det har varit en eskalering mellan de vuxna och ungdomarna och vi har haft incidenter som renderat i anmälningar och det vill vi ju inte ha, säger Kristofer Hultén.

Patrik Runesson är säkerhets och trygghetssamordnare i Tingsryds kommun. Han har tillsammans med kommunpolis Kristofer Hultén hittat en plats till epaungdomarna. Foto: SVT

”Det är en ömsesidighet i det här”

Polis, kommun och ungdomar har regelbundna träffar där de pratar igenom situationen. Både utifrån de ungas syn men också ur allmänhetens.

– Det är ju ett intresse som ungdomarna har och det måste man se, så det är en ömsesidighet i det här. Om man vill framföra sina fordon och spela hög musik så måste det finnas en förståelse för vad det kan innebära för en familj med små barn mitt i natten, säger kommunpolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.