Skälen är olika, men vanligt är att föreningarna inte anses ha haft en ”tillfällig” ekonomisk svårighet under pandemin, utan att deras bokslut snarare visar att de ekonomiska problemen funnits redan innan pandemin.
Så var det också för Kalmar FF. Där har Tillväxtverket bland annat tittat på föreningens rörelseresultat, marginaler och soliditet under tre år innan pandemin, och konstaterat att ekonomin inte visat en ”trendmässigt hållbar utveckling”.
Men att bara titta på enskilda bokslut är inte rättvisande menar KFF, som överklagat beslutet:
– Investeringar du tar för att förbättra verksamheten framåt kan påverka resultatet ett år, men du får skörda två år senare. Och då kan bokslutet det året se ut på ett sätt, och två år senare på ett annat sätt. Men det hänger ju ihop, säger Markus Rosenlund, klubbchef.
Hör honom utveckla i klippet ovan.
Nedan ser du de klubbar och föreningar i Kalmar och Kronobergs län som fått mest pandemipengar – och de som fått betala tillbaka mest.
Pandemistödet
De fick de största återbetalningskraven:
1. Kalmar FF: 1,7 miljoner
2. Västerviks IK: 684 848 kr
3. Växjö DFF: 157 072 kr
4. Friskis och svettis i Kalmar: 75 303 kr
5. Solvändans simförening i Växjö: 55 757 kr
De fick de största beviljade stöden:
1. FBC Kalmarsund: 3,4 miljoner
2. Östers IF: 2,5 miljoner
3. IK Oskarshamn: 1,8 miljoner
4. Tingsryds Hockey: 1,2 miljoner
5. Vimmerby IF: 740 655 kr
Fotnot: Stöd till eventuella andra aktiebolag kopplade till klubben/föreningen (t.ex. restauranger i arenor som ägs av föreningen) är inte medräknat i den totala summan.
Källa: Statistik om korttidsarbete/Tillväxtverket