Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar FF:s klubbchef Markus Rosenlund säger att föreningen kommer att bestrida återbetalningskraven så långt det går. Hör mer i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Kalmar FF får betala tillbaka högst pandemistöd: ”Tycker vi gjort rätt”

Publicerad

Tillväxtverket har beslutat att flera idrottsklubbar och föreningar måste betala tillbaka stora delar eller allt det stöd de fick under pandemin. Kalmar FF är den förening i Småland som får betala tillbaka mest i pandemistöd – hela 1,7 miljoner kronor.

Skälen är olika, men vanligt är att föreningarna inte anses ha haft en ”tillfällig” ekonomisk svårighet under pandemin, utan att deras bokslut snarare visar att de ekonomiska problemen funnits redan innan pandemin.

Så var det också för Kalmar FF. Där har Tillväxtverket bland annat tittat på föreningens rörelseresultat, marginaler och soliditet under tre år innan pandemin, och konstaterat att ekonomin inte visat en ”trendmässigt hållbar utveckling”.

Men att bara titta på enskilda bokslut är inte rättvisande menar KFF, som överklagat beslutet:

– Investeringar du tar för att förbättra verksamheten framåt kan påverka resultatet ett år, men du får skörda två år senare. Och då kan bokslutet det året se ut på ett sätt, och två år senare på ett annat sätt. Men det hänger ju ihop, säger Markus Rosenlund, klubbchef.

Hör honom utveckla i klippet ovan.

Nedan ser du de klubbar och föreningar i Kalmar och Kronobergs län som fått mest pandemipengar – och de som fått betala tillbaka mest.

Pandemistödet

De fick de största återbetalningskraven:

1. Kalmar FF: 1,7 miljoner

2. Västerviks IK: 684 848 kr

3. Växjö DFF: 157 072 kr

4. Friskis och svettis i Kalmar: 75 303 kr

5. Solvändans simförening i Växjö: 55 757 kr

De fick de största beviljade stöden:

1. FBC Kalmarsund:  3,4 miljoner

2. Östers IF: 2,5 miljoner

3. IK Oskarshamn: 1,8 miljoner

4. Tingsryds Hockey: 1,2 miljoner

5. Vimmerby IF: 740 655 kr

Fotnot: Stöd till eventuella andra aktiebolag kopplade till klubben/föreningen (t.ex. restauranger i arenor som ägs av föreningen) är inte medräknat i den totala summan.

Källa: Statistik om korttidsarbete/Tillväxtverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.