Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Pauldin är avdelningschef på Tillväxtverket och ansvarig för stödet för korttidsarbete, som nu kritiseras av idrottsrörelsen. Foto: Pressbild/SVT

Tillväxtverket om pandemistödet: Kan inte behandla idrottsklubbar annorlunda

Publicerad

Tillväxtverket svarar nu på kritiken mot de stora återbetalningskraven mot idrottsföreningar.

– Det finns inget i lagen som ger Tillväxtverket utrymme att hantera idrottsklubbar på annat sätt än andra arbetsgivare, säger Johanna Pauldin, ansvarig för stödet på Tillväxtverket.

Omkring 2 000 återbetalningskrav av pandemistödet har överklagats till förvaltningsrätten, enligt Tillväxtverket. Hur många av dem som kommer från idrottsföreningar är oklart, men klart är att skarp kritik riktats från hela idrottsrörelsen mot Tillväxtverkets beslut.

Framförallt vänder sig många mot att myndigheten mätt idrottsföreningars ekonomi och vanliga aktiebolags ekonomi med samma måttstock.

– Det har inte varit ett krav att arbetsgivaren ska gå med vinst. Men det finns krav på lönsamhet och soliditet, säger Johanna Pauldin.

Men med den logiken: Är det rimligt att de som i så fall har svagast ekonomi inte får något stöd?

– Stödet har inte varit ett sätt att hålla vissa branscher under armarna under pandemin. Stödet har varit för tillfälliga svårigheter som uppkommit under pandemin.

Öster fick 2,5 miljoner – KFF inget

I Småland har allsvenska klubben Kalmar FF fått stöd på 1,7 miljoner, men fått återkrav på hela beloppet. En annan fotbollsförening, Östers IF har fått beviljat 2,5 miljoner kronor, men bara behövt betala tillbaka omkring 3 500 kronor.

Att det kan se så olika ut, trots att intäktsbortfallet under pandemin bör ha varit liknande, beror på hur många i personalen som föreningen behövt permittera under pandemin och sökt stöd för, säger Johanna Pauldin.

– Det har inte varit ett generellt stöd för att täcka upp förlorade intäkter, utan det är ett stöd för lönekostnader för permitterad personal.

”Fungerat sämre för vissa”

I ett öppet brev riktar företrädare för Svenska fotbollförbundet och Svenska ishockeyförbundet med flera skarp kritik mot Tillväxtverkets bedömningar.

Borde stödet ha varit utformat annorlunda för olika branscher?

– Det kan inte vi som myndighet ha någon uppfattning om. Men vi kan konstatera att det här stödet fungerat bättre för vissa typer av stödsökande och sämre för vissa, och det har vi också återkopplat till vår uppdragsgivare i remissvar.

Stödet vid korttidsarbete/”Korttidsstödet”

Korttidsstödet kunde sökas av företag och föreningar som drabbades av tillfälliga ekonomiska problem till följd av coronapandemin.

I praktiken innebar det att anställda gick ner i arbetstid under en period (permittering) med nästan bibehållen lön, samtidigt som staten gick in och gav ekonomiskt stöd.

Syftet var att företagen genom permittering, istället för uppsägning, snabbt skulle kunna växla upp när läget vände. Stödet skulle användas till lönekostnader för arbetad tid.

Arbetsgivare kunde permittera personal på 20, 40 eller 60 procent under december 2020 och upp till 80 procent av arbetstiden under perioden januari–september 2021. Staten stod för 75 procent av kostnaden för arbetstidsminskningen under hela stödperioden, upp till ett lönetak om 44 000 kronor i månaden.

Under 2020 tog omkring 75 000 företag del av korttidsstödet och 32 miljarder kronor betalades ut.

Källa: Tillväxtverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.