Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Urban Widén är ordförande i Västerviks IK. I klippet hör du honom om överklagan av Tillväxtverkets beslut till Kammarrätten. Foto: Clary Kroon/SVT

Västerviks IK tvingas betala tillbaka en halv miljon i pandemistöd

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks IK är en av de idrottsklubbar i Småland som krävs på stora belopp i återbetalning av pandemistöd. Tvingas de betala tillbaka kan det få direkt sportsliga konsekvenser, menar ordföranden Urban Widén.

– Det kan vara skillnaden mellan att vinna och förlora.

Tanken med stödet för korttidsarbete var att mildra de ekonomiska effekterna av pandemin, då idrottsföreningarna förlorade i princip alla sina intäkter när matcher fick ställas in eller spelas utan publik.

Västerviks IK tog emot 1,8 miljoner kronor i stöd under 2020 och 2021, men efter att Tillväxtverket granskat klubbens bokslut konstaterade man att klubben hade för dålig ekonomi för att få pandemistödet. Nu tvingas VIK betala tillbaka 680 000 kronor till Tillväxtverket.

För dålig ekonomi för stöd

Tre år i rad innan pandemin hade klubben nämligen redovisat minusresultat, och de ekonomiska problem man hade under pandemin ansågs därför inte vara tillfälliga, och orsakade av pandemin.

Men Västerviks IK är kritiska till hur myndigheten valt att tolka klubbens ekonomi.

– En idrottsklubb vill ju generera resultat i ligan, i matcher. Därför återinvesterar vi vinsten varje år, det finns inget egenvärde i att redovisa en vinst, säger Urban Widén, ordförande i VIK.

Urban Widén, ordförande i Västerviks IK. Foto: Clary Kroon/SVT

Att klubben har licens för att spela i Hockeyallsvenskan är bevis nog på att man har en stabil ekonomi, menar de.

Har överklagat

VIK överklagade återbetalningskravet till förvaltningsrätten, men fick i februari avslag. Liksom många andra föreningar runt om i Sverige har man nu valt att överklaga till högre instans, och söka prövningstillstånd hos Kammarrätten.

– Tillväxtverket har en modell där de jämför idrottsklubbar med framgångsrika aktiebolag. Så vi hoppas ju att det här ska bli prövat, säger Urban Widén.

I klippet nedan bemöter Tillväxtverket kritiken mot kraven på återbetalning av pandemistödet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Pauldin är avdelningschef på Tillväxtverket och ansvarig för stödet för korttidsarbete, som nu kritiseras av idrottsrörelsen. Foto: Pressbild/SVT

Pandemistödet

De fick de största återbetalningskraven:

1. Kalmar FF: 1,7 miljoner

2. Västerviks IK: 684 848 kr

3. Växjö DFF: 157 072 kr

4. Friskis och svettis i Kalmar: 75 303 kr

5. Solvändans simförening i Växjö: 55 757 kr

De fick de största beviljade stöden:

1. FBC Kalmarsund:  3,4 miljoner

2. Östers IF: 2,5 miljoner

3. IK Oskarshamn: 1,8 miljoner

4. Tingsryds Hockey: 1,2 miljoner

5. Vimmerby IF: 740 655 kr

Fotnot: Stöd till eventuella andra aktiebolag kopplade till klubben/föreningen (t.ex. restauranger i arenor som ägs av föreningen) är inte medräknat i den totala summan.

Källa: Statistik om korttidsarbete/Tillväxtverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.