Foto: SVT

Här är männen bakom drogsajten

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har kartlagt en av landets största öppna försäljare av nätdroger. Huvudmännen har under åren tjänat stora summor på att sälja oklassificerade preparat till bland annat missbrukare.

Bakom verksamheten står tre män i 30-årsåldern. De driver försäljningen från en hemsida som startade redan 2012. Som de själv uttrycker det har flera konkurrenter kommit och gått under åren. Att deras verksamhet skulle bli en av landets största och mest långlivade hade de varken förväntat eller planerat för.

Växjöbon: Han jobbade tidigare med ett tillsynes vanligt yrke men har nu, liksom de andra, egna verksamheten som enda inkomstkälla. Han bor i en lägenhet i centrala Växjö och har inte en levnadsstandard som sticker ut på något sätt. Han umgås mycket med sina föräldrar och unnar sig en och annan utlandssemester.

Växjö

28-åringen: Bor i västra delarna av landet. På sociala medier visar han upp ett musik- och festivalintresse. Är tidigare ostraffad.

31-åringen: Han bor i en villa, också han i västra delarna av landet. Precis som sina kompanjoner är han ostraffad.

”Inga gatukriminella”

– De är inga gatukriminella som är uppvuxna i någon utsatt förort. Det här är personer från solid medelklassbakgrund. Tittar man bakåt i tiden hittar man sportresultat från idrottsklubbar och liknande, säger Max Hector som tidigare arbetade för polisen och undersökte deras verksamher.

Verksamheten har vissa år haft en omsättning på över åtta miljoner kronor. Exklusive aktieutdelning har huvudmännen de senaste åren plockat ut årslöner mellan 450 000 och 475 000 kronor.

Avslutar sin verksamhet

Både polis och andra myndigheter har under åren utan framgång försökt stoppa deras verksamhet. Men under tiden SVT Nyheter gör sin kartläggning av företaget kommer plötsligt nyheten:

”Vi stänger ner all verksamhet i början på sommaren”, skriver de på sin hemsida.

Efter att vi kontaktat dem får vi en del av bakgrunden till beslutet:

– Vi vill göra annat. Någon vill flytta utomlands, någon vill börja studera. Vi vill helt enkelt gå vidare, skriver en av männen till SVT Nyheter.

När vi vill träffas för en intervju, tackar de för förfrågan men avböjer. Det är just nu oklart om vi kommer få några fler svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet