Foto: Arkivbild polisen/ TT

En av landets största försäljare av nätdroger finns i Växjö

Publicerad

Den öppna drogförsäljning på nätet har pågått sedan 2012. När SVT Nyheter tittar närmare på företaget bakom visar det sig att flera myndigheter försökt att stoppa verksamheten utan att lyckas. Försäljningen pågår nu helt lagligt.

För några år sedan började poliser från olika håll i landet höra av sig till Kronobergspolisen om att de gjort fynd hemma hos missbrukare som pekade mot ett företag i Växjö. Max Hector, som på den tiden arbetade som underrättelseanalytiker för polisen, valde då att titta närmare på företagets verksamhet.

– Fynden rörde sig om tabletter och pulverblandningar som hittades vid olika tillslag hos missbrukare över hela landet, berättar Max Hector. Preparaten fanns inte med bland narkotikaklassade substanser.

Växjö

Säljs öppet och lagligt

Preparaten som säljs brukar kallas för nätdroger. Det är nya psykoaktiva substanser som framställs av laboratorium i Kina för att efterlikna redan etablerade läkemedel och narkotika. De importeras till Sverige och innan preparaten får en klassificering som narkotika eller hälsofarlig vara kan de säljas helt öppet och lagligt.

Växjöföretaget har under åren blivit en av landets största aktörer på marknaden och även hyrt en lokal i Västsverige.

Rear ut äldre preparat

När vi kontaktar Folkhälsomyndigheten, som är en av myndigheterna som utreder nya substanser, känner de väl till Växjöföretaget. Flera av de substanser som säljs via deras hemsida är under utredning av myndigheten. Men det verkar försäljarna ha stenkoll på och rear ut dem på sidan.

– De följer myndigheternas diarier och kan se när ett ärende rörande en ny substans går till beslut av klassificering av regeringen. Då hinner de till och med sälja av ett preparat och få ut den sista profiten, säger Max Hector.

Klanderfri ekonomi

Ekonomiskt sköter företaget sig klanderfritt. De betalar skatt, vita löner och årsredovisar. Vissa år har omsättningen varit över 8 miljoner kronor.

– De har så mycket pengar i företaget så de behövt ändra bolagsordningen så den även infattar kapitalförvaltning, berättar Max Hector.

Kringgick försäljningsförbud

När polisen inte hittade några lagbrott i Växjöföretagets verksamhet kontaktade de ytterligare en myndighet.

Kemikalieinspektionen startade 2015 en egen tillsyn av verksamheten och fattade misstanke om brott mot miljöbalken. Växjöföretaget ansågs ha sålt särskilt farliga kemiska produkter utan tillstånd och blev belagda med försäljningsförbud.

Men i vår kartläggning hittar vi en samarbetspartner till företaget med hög kompetens inom kemi. Med den hjälpen gör de förändringar i informationen på hemsidan och i olika produktbeskrivningar. Efter det lades också den utredningen ner och försäljningsförbudet hävdes.

Helt laglig verksamhet

Trots stora resurser från polis och andra myndigheter har försäljningen alltså inte gått att stoppa.

– Det är helt enkelt en laglig verksamhet som består i att sälja droger till missbrukare och psykisk sjuka i landet. En verksamhet som till och med beskattas av staten, säger Max Hector.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet