SVT listar – här har partierna sina hemmaborgar i Kronoberg och Kalmar län. Foto: TT

Här är partiernas starkaste fästen i Kronoberg och Kalmar län – se hela listan

Uppdaterad
Publicerad

I vilken kommun är Vänsterpartiet som allra starkast och var har Sverigedemokraterna sitt starkaste fäste? SVT Nyheter Småland har undersökt i vilka kommuner i Kalmar- och Kronobergs län de olika partierna fick flest röster i kommunalvalet 2018.

Var finns partiernas starkaste fästen? Vi har tittat på de partier som sitter i Sveriges riksdag.

Centerpartiet: Mönsterås

Centerpartiet är som allra starkast i Mönsterås där de fick närmare 39 procent av rösterna i kommunvalet 2018. Men även i Hultsfred (33,47 procent) och i Vimmerby (28,7 procent) fick Centerpartiet tre gånger så stort stöd, jämfört med stödet för Centerpartiet i riksdagsvalet.

Valet 2022 Småland

Kristdemokraterna: Markaryd

Kristdemokraterna har ett starkare stöd i ungefär hälften av kommunerna i Kalmar- och Kronobergs län jämfört med riksdagsvalet. Partiet har sitt starkaste fäste i Markaryds kommun där stödet var sex gånger större än i riksdagsvalet. Drygt 39 procent röstade på Kristdemokraterna.

Liberalerna: Oskarshamn

Liberalerna har svagare stöd i de flesta kommuner i Kalmar- och Kronobergs län jämfört med i riksdagsvalet. Vid valet 2018 klarade inte partiet kommunspärren i hela 10 kommuner. Men i Oskarshamns kommun var stödet nästan dubbelt så stort som i riksdagsvalet. I förra riksdagsvalet fick Liberalerna 5,59 procent. I kommunvalet i Oskarshamn fick de 10,87 procent.

•  Moderaterna: Växjö

Moderaterna är starka i tre kommuner i Kalmar- och Kronobergs län. I Växjö, Ljungby och Västervik. Allra starkast är de i Växjö där de vid kommunvalet 2018 fick 29,53 procent. Omkring tio procentenheter mer än i riksdagsvalet.

Socialdemokraterna: Kalmar

Socialdemokraterna hade vid förra kommunvalet starkare stöd i 15 av 20 kommuner i Kalmar- och Kronobergs län jämfört med riksdagsvalet. I två av kommunerna var stödet över 40 procent. I Kalmar kommun röstade 42,48 procent på S och i Lessebo kommun 41,66 procent.

Vänsterpartiet: Vimmerby

Vänsterpartiet har ett svagt väljarstöd i de flesta av kommunerna i Kalmar- och Kronobergs län, Men i fyra kommuner; Hultsfred, Oskarshamn, Växjö och Vimmerby, var stödet i kommunalvalet 2018 större än i riksdagsvalet. V hade störst stöd i Vimmerby med 9,13 procent.

•  Sverigedemokraterna: Högsby

Sverigedemokraterna fick över 22 procent av rösterna i Högsby i kommunvalet 2018. Det gör det till det andra största partiet i kommunen efter Socialdemokraterna. Även i Markaryd, Oskarshamn, Uppvidinge och Torsås fick SD högre stöd i kommunvalen jämfört med valet till riksdagen.  

Miljöpartiet: Växjö

Miljöpartiet hade vid förra valet svårt att få över två procent i kommunvalen i Kalmar- och Kronobergs län. I hälften av de 20 kommunerna klarade inte MP småpartispärren för att få mandat i fullmäktige. I Växjö kommun har partiet sitt starkaste fäste där det vid kommunvalet fick 4,16 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Erik Wångmar svara på tre frågor om partifästen i Kronoberg- och Kalmar län i klippet ovan. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet