Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se stadsvandringen i klippet ovan Foto: Fanny Asplund

Här är stadsvandringen som sätter ljus på kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagseftermiddagen fick kalmariterna lära sig mer om Signe Kullzén, Svarta Sara och Gunilla Skyttla och andra betydelsefulla kvinnor i Kalmars historia under en stadsvandring i centrum.

– Det är intressant att belysa historiska kvinnor som ju ibland hamnar i skuggan av de lite mer ”pompösa” männen, säger Annica Triberg, journalist och författare.

Stadsvandringen arrangerades av Kalmar Soroptimistklubb som vill sätta fokus på historiska kvinnor som verkat och levt i Kalmar.

– Vi vill hjälpa och stötta flickor och kvinnor runt om i världen. Att då belysa kvinnor på hemmaplan och samla in pengar till kvinnojouren tyckte vi var en bra kombination, säger Annica Triberg.

Klädda i orange

Deltagarna i söndagens stadsvandring var klädda i orange för att uppmärksamma två FN-dagar. Den ena är 25 november, FN-dagen för våld mot kvinnor, samt internationella dagen för mänskliga rättigheter som infaller den 10 december.

– Det orangea ska belysa det faktum att vi behöver den här typen dagar. Trist men sant. Det är fortfarande ett väldigt viktigt ämne, säger hon.

Pengar till kvinnojouren

Stadsvandringen gick till bland annat Västerport, Kattrumpan och Kullzénska huset. Vid det Kullzénska huset fick stadsvandrarna träffa Signe Kullzén i form av en docka. Rösten gjordes av skådespelaren Lasse Sonnesjö.

Alla intäkter från stadsvandringen går till Kalmar kvinnojour.

– De ska speciellt öronmärkas för att göra ett litet extra fint julfirande för de som behöver fira jul, kanske med sina barn, på kvinnorjouren, säger Annica Triberg.

I klippet kan du se Signe Kullzén sitta i fönstret och prata till publiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer