En helt ny våtmark som ska rena vattnet från närande ämnen som kommer från åkermark utanför Väckelsång i Kronobergs län. Våtmarken fungerar som en kvävefälla och ska minska belastningen gödande ämnen som via åar och vattendrag når Östersjön. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Här är våtmarken som på sikt ska minska utsläppen i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

En våtmark kan innebära mycket för den biologiska mångfalden samtidigt som den renar vattnet från näringsämnen som annars göder och förstör naturvärdena i sjöar och vattendrag. Under tisdagen visade Länsstyrelsen Kronoberg upp en ny våtmark som tagits i bruk i Väckelsång i Tingsryds kommun.

Den nya anlagda våtmarken är närmare 20 000 kvadratmeter stor och vattnet som passerar kommer från Nistankanalen där mycket kväve, fosfor och humus transporteras från åkermarken i närheten.

Enligt Länsstyrelsen har omkring en fjärdedel av landets ursprungliga våtmarker försvunnit under senaste århundradet. Kostnaden för projektet i Väckelsång landar på närmare 1 500 000 kronor, och en del av finansieringen kommer från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Flera ton näringsämnen

– Den här våtmarken kan samla upp ganska många ton näringsämnen per hektar och mycket näringsämnen fastnar här innan de rinner ut i Nistankanalen, säger Anton Lidh, handläggare vid Länsstyrelsen i Kronobergs län.

I förlängningen når vattnet Östersjön, och ju mer näringsämnen som har tagits om hand innan vattnet når havet minskar också övergödningen. Men Anton Lidh menar att det måste göras mer insatser för att rädda havet.

– Ja vi hade behövt fler våtmarker för att kunna rena vattnet, säger Anton Lidh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.