Mängder av död storspigg flyter just nu iland kring stränderna i Kalmar sund. Det ett ett naturligt fenomen som då och då inträffar under högsommaren. Foto: Hevi Aziz/privat

Här flyter mängder av död fisk i land utanför Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

När Hevi Aziz och hennes familj besökte Revsudden norr om Kalmar upptäckte de till sin förvåning mängder av död småfisk i vattenbrynet och på strandkanten. 

Hon tyckte att det verkade märkligt och kontaktade SVT Nyheter Småland, och i videoklippet ovan kan du se hennes bilder.

På Länsstyrelsen i Kalmar förklarar man att det är ett helt naturligt fenomen som ibland förekommer under högsommaren. 

– Det är storspigg som har lekt nu. Och efter det är det ganska naturligt att en del dör och flyter iland. Vi har också haft varmt i vattnet, som gör att det kan bli syrebrist och då blir fiskarna ganska överansträngda, säger Rita Jönsson som är marinekolog på Länsstyrelsen i Kalmar län. 

Hon berättar att det är väldigt gott om spigg i Kalmar sund – upp mot 50 individer per kvadratmeter – vilket också gör sitt till. Spiggen leker på grunt vatten och tar ut sig under leken. 

– De leker ganska intensivt. Hannarna vaktar boet och sen blir de ganska utmattade. Det är en naturlig företeelse, säger Rita Jönsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.