Ett 50-tal döda fiskar ligger och guppar längs strandkanten vid Revsudden, norr om Kalmar. Foto: Läsarbild

Mängder med död fisk längs Kalmarsundskusten

Uppdaterad
Publicerad

Förvånade badare har hittat drivor av död fisk som guppar i strandkanten på Revsudden norr om Kalmar – resultatet av en ansträngande parningsakt, förklarar en biolog för SVT.

En läsare som hör av sig till SVT Småland har under lördagen hittat ett femtiotal döda fiskar längs en 10 meter lång strandremsa vid Revsudden.

Det rör sig om den invasiva fiskarten svartmunnad smörbult som även tidigare i veckan upptäckts i stora mängder längs kusten, berättar Olof Engstedt, biolog och projektledare på Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Svartmunnade smörbultar i Kalmar
Olof Engstedt, biolog och projektledare på Sveriges sportfiske och fiskevårdsförbund. Foto: Joel Norlin

”Ansträngning i värmen”

Han bor i Rockneby i närheten av Revsudden och har fått in rapporter om döda smörbultar från många håll de senaste dagarna.

– Tidigare år har man inte sett detta, för de har inte varit så utbredda, men nu är de tillräckligt många för att allmänheten ska lägga märke till dem, säger han.

Men varför är de döda?

– Man vet inte riktigt varför, men när de leker så dör vissa. Det är ett naturligt beteende. Det blir en sådan ansträngning i värmen och så tar de slut på sina resurser och många dör.

Kan få konsekvenser för ekosystemet

Svartmunnad smörbult beskrivs som aggressiv och revirhävdande fisksort och det är ännu oklart varför den nu finns i så stora mängder i Kalmarsund just nu.

– Den är gynnad av Östersjön och trivs väldigt bra. Det är lite läskigt eftersom man inte vet vad det kan få för konsekvenser för ekosystemet, säger Olof Engstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartmunnade smörbultar i Kalmar

Mer i ämnet